ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Κάλπες τώρα μπας και σωθούμε, κάλπες αργότερα μπας και…


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Δύο αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑNT1) για τον χρόνο των εκλογών. Στην πρώτη είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Ομως και ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι 2023. Ενδεχομένως να κατάλαβε ότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα και γι’ αυτό λίγα λεπτά αργότερα πρόσθεσε τη φράση «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να πάει σε εκλογές. Εχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιχειρήσει να προκαλέσει και δεύτερες εκλογές, αφού κατά την εκτίμησή του οι πρώτες με το σύστημα απλής αναλογικής δεν μπορούν να δώσουν βιώσιμη κυβέρνηση, ενώ πιστεύει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για το κόμμα του στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Διαφορετική γνώμη έχουν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο τα ποσοστά της κάλπης είναι αυτά που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και για εκλογές τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη και για εκλογές προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του. Είναι υποχρεωμένος να λέει δημοσίως ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, αλλά ουδείς παίρνει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη δήλωση. Οι πάντες ξέρουν ότι οι πρωθυπουργοί κάνουν τα πάντα, ώστε να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες εγγυήσεις προκειμένου να μην υποστούν πανωλεθρία ή να μην υποχρεωθούν σε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς.

Ποιο είναι το επιχείρημα αυτών που του προτείνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Σε ελεύθερη απόδοση: 
Οι υποκλοπές έχουν πλήξει βαρύτατα την εικόνα σας. Η ελπίδα ότι το ζήτημα θα υποχωρήσει από την επικαιρότητα έχει εξανεμιστεί. Μέχρι τώρα όλοι οι αντιπερισπασμοί μας δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι απόπειρες συμψηφισμού διά της διάχυσης των ευθυνών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις έσπασαν τα μούτρα τους στην πραγματικότητα που επιμένει να αντιστέκεται. Η προσδοκία ότι η Ευρώπη δεν θα ασχοληθεί με το πρόβλημα διαψεύστηκε. Και οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και ξένα μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν διακριθεί για την προτίμηση τους στον ακροαριστερό λαϊκισμό πυροβολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Η προσπάθειά μας να σας παρουσιάσουμε σαν ανεύθυνο άρχοντα, σαν θύμα των συνεργατών σας (Δημητριάδης, Κοντολέων) έχει αποτύχει παταγωδώς. Και το σημαντικότερο; Τα επικοινωνιακά δεκανίκια μας, αυτά που μας προσέφεραν αμέριστη βοήθεια για να έρθουμε στα πράγματα, αυτά που δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν όποιους(ες) εξέφραζαν αντιρρήσεις για τις πολιτικές μας, αυτά που εξωράιζαν τα λάθη μας και κάλυπταν τις επιλογές μας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αυτά που μας καλούσαν να τελειώνουμε με εκείνους που έχουν ελαττωματικές ιδέες, αυτά που σας έβαζαν δίπλα στον Μωυσή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Τσόρτσιλ είτε δυσκολεύονται να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους είτε για διάφορους λόγους έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους, έχουν βγει στα κεραμίδια και σας βαράνε αλύπητα. Τόσο αλύπητα που ούτε οι φανατικότεροι εχθροί σας έχουν κάνει. Οι οπαδοί μας χωρίς στηρίγματα και χωρίς πειστικές εξηγήσεις δεν θα είναι σε θέση να σας υπερασπιστούν. Δεν είναι φρόνιμο λοιπόν να προκηρύξετε εκλογές στις αρχές του 2023. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν οι κινήσεις μεσολάβησης που κάνουν συνομιλητές και των δύο πλευρών ώστε να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε σας και στους πρώην συμμάχους σας στον χώρο των οικονομικών ελίτ. Χρειάζεται χρόνος.
Για τους οπαδούς όμως της προσφυγής στις κάλπες εδώ και τώρα, ο χρόνος δουλεύει εις βάρος του πρωθυπουργού. Λένε είτε γιατί γνωρίζουν είτε γιατί υποψιάζονται: 
Στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχουν και άλλα, θα έρθουν στην επιφάνεια, τα φιλικά προς εμάς μέσα ενημέρωσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να τα αποσιωπήσουν, δεν θα μπορέσουμε να τα καταρρίψουμε, η εμπλοκή σας στο σκάνδαλο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα προκύπτει, όσες γραμμές άμυνας είχαμε στήσει σαρώθηκαν, οι συμμαχίες που είχαμε οργανώσει με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες δεν είναι τόσο συμπαγείς όσο φανταζόμασταν και δεν πρόκειται οι ρωγμές να κλείσουν, αντιθέτως θα μεγαλώσουν.
Επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός στους βουλευτές μας. Μέρα παρά μέρα έχουμε και μια ηχηρή διαφωνία, ο Καραμανλής έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς ψηφοφόρους μας, τον ακούνε και δεν αποκλείεται να του ζητήσουν να παρέμβει για να σώσει την παράταξη, ενώ η επιτροπή διαφάνειας που έχουν φτιάξει οι Συριζαίοι βγάζει συνεχώς σκάνδαλα στελεχών μας και αναγκαζόμαστε να απολογούμαστε. Δεν θα αντέξουμε για πολύ αυτήν την κατάσταση. Οπότε κάλπες το συντομότερο για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Διαφορετικά, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και το κόμμα – η πρωτιά παίζεται. Και εσείς προσωπικά – καραδοκούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί σας. 
Κοντολογίς: Δύσκολοι καιροί για… πρίγκιπες.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (12.11.2022)