ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στο «Μαγικό των ανθρώπων»


Ο Σήφης Βαλυράκης ως ενεστώς διαρκείας

Ο Σήφης Βαλυράκης, εκείνη τη μέρα, δεν γύρισε από τη θάλασσα. Στην άκρη του έσχατου πόνου, εκεί που αίφνης μια άδικη και βίαιη καταστροφή τινάζει στον αέρα τα δεδομένα της ζωής σου… Το άλλο σου ολόκληρο χάνεται. Κι εσύ; «Μήπως ονειρεύομαι;», αναρωτιέσαι. Και με το χάρισμα της τέχνης σου μεταμορφώνεσαι σε ονειρογράφο. Ένα όνειρο μέσα σε ένα άλλο όνειρο η ζωή μας.
 «Εγώ στη δυστυχία μου βγάζω την καλύτερη δουλειά μου» λες. «Με τη δουλειά μου βγάζω κόκκινα, δεν βγάζω μαύρα». «Είμαστε πλάσματα της έλλειψης και της υπέρβασης». Η εικαστικός Μίνα Βαλυράκη αναδεικνύει μ’ έναν δικό της συγκλονιστικό τρόπο τη δύναμη αυτής της αλήθειας, στην εκπομπή «Το μαγικό των ανθρώπων», που μεταδίδεται την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 24:00, από την ΕΡΤ2.
Με συνοδοιπόρο το χάρισμα της τέχνης της, η Μίνα Βαλυράκη, μέσα από την ένταση των χρωμάτων, σπάει τα όρια, επουλώνει πληγές, συνομιλεί με τη φύση, τον βυθό, τους ουρανούς. Οι γερανοί είναι χέρια και τα δάση σώματα ανθρώπων που αναπνέουν. Ο θάνατος ακυρώνεται. Ο Σήφης είναι εδώ. Παρών. Εσαεί παρών. Ο χρόνος αναποδογυρίζεται. Το «ήταν» γίνεται «είναι» και το «πριν» γίνεται «τώρα». Η μαγεία της Τέχνης έχει το πάνω χέρι και το θαύμα συντελείται. Γιατί τίποτε δεν χάνεται, αν δεν το αφήσουμε εμείς να χαθεί.
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου