ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Επιστολή Κούλογλου σε Δένδια-Βαρβιτσιώτη για την επίμονη άρνηση βίζας από τις ΗΠΑ


Για την επίμονη άρνηση των ΗΠΑ να του χορηγήσουν βίζα, παρά την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής και μέλος επίσημων αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον, έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.
Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη φορά, που οι ΗΠΑ αρνούνται να χορηγήσουν βίζα στον Στ. Κούλογλου, χωρίς να δίνουν καμία σαφή εξήγηση, την οποία έχει απαιτήσει από τον Αμερικανό Πρέσβη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση που οφείλει να ανακληθεί», ενώ την συμπαράστασή της έχει εκφράσει και η ευρωομάδα του ΚΚΕ.
Στην επιστολή του, όπως γράφει το TVXS, ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η πρώτη άρνηση βίζας χρονολογείται το 2010, όταν την είχε αιτηθεί με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική για τη δημοσιογραφική του δουλειά. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ το 2008 έγινε σαφής αναφορά «για τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η εκπομπή του Στ. Κούλογλου στον κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στην Αμερική».
«Οι πραγματικοί λόγοι των αρνήσεων είμαι πεπεισμένος ότι αφορούν στη δουλειά μου ως δημοσιογράφου και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, η οποία, παρότι έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και επαίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενοχλήσει τις αμερικανικές αρχές», γράφει ο Στ. Κούλογλου στην επιστολή του και συνεχίζει: «Το ζήτημα λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις. Πιστεύω ότι αφορά άμεσα και τη διπλωματία της χώρας μας εφόσον σε ένα εκλεγμένο Έλληνα ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο απαγορεύεται η πρόσβαση στις ΗΠΑ αλλά και στον ΟΗΕ.
Θα σας ζητούσα να απευθυνθείτε στις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ, για να σταματήσει αυτή η αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος μου
».