ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ήρθε η ώρα της δράσης, για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα


Nα συμμετέχουν ενεργά στις σημερινές δράσεις αφύπνισης και αγώνα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες κάλεσε όλους και όλες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τους Γιατρούς του Κόσμου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενημερώθηκε για το ανοιχτό κέντρο διαμονής «A step forward» για ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους, στις οποίες προσφέρει φιλοξενία και προστασία, μια ολιστική εξατομικευμένη φροντίδα για το διάστημα κατά το οποίο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο.
Στη συνέχεια, σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με την σημερινή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να αναγνωρίσει άμεσα θεσμικά τον όρο «γυναικοντονία», αλλά και να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη των γυναικοκτονιών.
«Μετράμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες από τις αρχές του έτους. 13 γυναίκες δε βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια αποτυχία της κοινωνίας μας» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι ο σεξισμός ασφαλώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζει όμως η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων.
«Η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και εργασιακό περιβάλλον. Οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες διεύρυναν η πανδημική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια που υπήρξε αποτέλεσμα αυτής, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες» αναφέρει.
«Αποτελεί χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η πατριαρχική δομή της κοινωνίας και ο διάχυτος σεξισμός γεννούν τις αιτίες της έμφυλης βίας» σημειώνει.
«Ωστόσο, δεν αρκεί να πενθούμε, να καταδικάζουμε και να εξοργιζόμαστε. Είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψή τους. Ήρθε η ώρα της δράσης και των αλλαγών. Για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.