ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: οι… εννιά υποψήφιοι


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Τελικώς πόσοι είναι οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Μη βιαστείτε να πείτε έξι δείχνοντας τους Γ. Παπανδρέου, Ανδρ. Λοβέρδο, Ν. Ανδρουλάκη, Π. Γερουλάνο, Χ. Καστανίδη, Π. Χρηστίδη. Οι υποψήφιοι είναι εννιά. Θα έχουμε δηλαδή στην αρένα έξι πρόσωπα, δύο κόμματα και ένα νεφελώδες σχήμα που ακούει στο όνομα «εξωθεσμικά κέντρα». Αυτά δεν κατεβάζουν υποψηφίους, καταγγέλλονται όμως ότι εκδηλώνουν την προτίμησή τους υπέρ κάποιων, ότι παρεμβαίνουν στις διαδικασίες απευθείας ή μέσω τρίτων και ότι παροτρύνουν τους πολίτες να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία προκειμένου να βγει αυτός που επιθυμούν, έχοντας στο μυαλό τους την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης.
Τα δύο κόμματα που εγκαλούνται είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ ό,τι αφορά τα διαβόητα εξωθεσμικά κέντρα; Δεν χρειάζεται να κουράσετε το μυαλό σας. Για τη διαπλοκή πρόκειται, όπως την εννοεί ο καθένας. Παρούσα, χαλκέντερη και δραστήρια όταν κρίνονται σοβαρές υποθέσεις. Είναι όμως σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού σ’ ένα κόμμα που κάποτε ήταν κόμμα εξουσίας και παντοδύναμο, αλλά σήμερα βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου; Είναι, γιατί αυτό το κόμμα, αν η κάλπη κάνει τα καπρίτσια της, μπορεί να κληθεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει και έτσι να γίνει ο ρυθμιστής. Θα είναι κάτι σαν τον μπαλαντέρ στο κουμκάν ή σαν το καπέλο στην πόκα, που κολλάνε παντού.
Είναι όμως πιθανόν να μη διαλέξει κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και η χώρα να οδηγηθεί ξανά στις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να εξηγήσει τη στάση του και ίσως υποχρεωθεί να απολογηθεί, ενώ θα πρέπει να ταμπουρωθεί για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις… φιλίας που θα εξαπολύσουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για να δελεάσουν τμήματα του ακροατηρίου του επενδύοντας στη λογική της χρήσιμης ψήφου. Αυτά όμως για το μέλλον. Οχι το πολύ μακρινό. Στο παρόν ξανά. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για παρεμβάσεις παραγόντων της Δεξιάς και εξωθεσμικών κέντρων που έχουν στόχο τον ίδιο και την παράταξη. Υποθέτω πως εννοεί ότι οι παράγοντες της Δεξιάς και τα εξωθεσμικά κέντρα έχουν επιλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Δεν τον κατονομάζει ο κ. Παπανδρέου, αλλά προφανώς φωτογραφίζει τον κ. Λοβέρδο. Η Νέα Δημοκρατία διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Για δράση εξωθεσμικών κέντρων μίλησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Περισσότερο σαφής ήταν ο Ανδρ. Λοβέρδος. Αυτός (συνέντευξη στον «Αθήνα 9,84») αναφέρθηκε στον Τσίπρα, ο οποίος, όπως μαθαίνει, μιλάει εναντίον του και ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παροτρύνει τα μέλη του να πάνε ψηφίσουν για να μην εκλεγεί ο Λοβέρδος. Δεν είπε ο πρώην υπουργός ποιον πριμοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δικαιούμαι να υποψιαστώ ότι εννοεί τον Γ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι γιατί οι Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις διαγκωνίζονται για την πρώτη και δεύτερη θέση, άνοιξαν τέτοιο θέμα. Μια πρόχειρη απάντηση είναι για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους και να πολώσουν την κατάσταση.
Στη λογική τους, όπως την έχουν ξεδιπλώσει, δεν πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα σε συντρόφους που έχουν τον ίδιο στόχο (την αναγέννηση της παράταξης), αλλά για μια σύγκρουση στην οποία παρεμβαίνουν και εξωκομματικοί με ιδιοτελείς σκοπούς. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή. Αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αρνητικό γι’ αυτούς, δεν αποκλείεται να υποστηρίξουν ότι έχασαν γιατί έπεσαν θύματα συνωμοσίας την οποία οργάνωσαν κόμματα και κάποιοι από τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές τους. Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτή η αντίληψη στους ηττημένους, η ενότητα του κόμματος θα δοκιμαστεί.
- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την ΕφΣυν (22/11/2021)