ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Εφημερίδα πήρε Πούλιτζερ για την κάλυψη της δολοφονίας συντακτών της…

Με το βραβείο Πούλιτζερ, τη σημαντικότερη δημοσιογραφική διάκριση, τιμήθηκε, κατά τραγική ειρωνία, η αμερικανική εφημερίδα Capital Gazzette, από το Μέριλαντ, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε τη δολοφονία πέντε συντακτών της…
Η εφημερίδα είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στα γραφεία της, τον Ιούνιο του 2018, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πέντε..
συντάκτες. Πρόκειται για μια από τις πλέον αιματηρές εναντίον δημοσιογράφων στην αμερικανική ιστορία. Παρά την δολοφονία των συναδέλφων τους οι δημοσιογράφοι της κατάφεραν την επόμενη κιόλας ημέρα και εξέδωσαν φύλλο όπως ήταν προγραμματισμένο. Για την επίθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος ενός ανθρώπου, ο οποίος φέρεται ότι είχε προηγούμενα με το έντυπο και ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.
Η είδηση της βράβευσης δεν γιορτάστηκε, με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας απλώς να αγκαλιάζονται, σε ένδειξη σεβασμού για τους νεκρούς συναδέλφους τους…
Η δημοσιογραφική κάλυψη πολύνεκρων επιθέσεων άλλωστε συγκέντρωσε και άλλα βραβεία Πούλιτζερ.
Η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ της τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την επίθεση σε μια συναγωγή της Πενσιλβάνια από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.
Επίσης η εφημερίδα South Florida Sun Sentinel τιμήθηκε με Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ της για την πολύνεκρη επίθεση τον Φεβρουάριο 2018 στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς.
Με βραβεία Πούλιτζερ τιμήθηκαν επίσης οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal για τις έρευνές τους που αφορούσαν τον πρόεδρο Τραμπ.
Η New York Times βραβεύτηκε τόσο για το επεξηγηματικό ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ όσο και για την αρθρογραφία της, ενώ η Wall Street Journal τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η Washington Post, εξάλλου, κέρδισε δύο Πούλιτζερ: ένα για φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και ένα για βιβλιοκριτική.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters βραβεύτηκε για την έρευνά του σχετικά με την δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια σε ένα χωριό της πολιτείας Ρακίν από βουδιστές χωρικούς και απο τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ένα ακόμη για τις φωτογραφίες μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.
To Associated Press (ΑΡ) εξάλλου βραβεύτηκε για την δημοσιογραφική του κάλυψη της πολεμικής θηριωδίας στην Υεμένη.
Βραβείο Πούλιτζερ Eιδικής μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν για την "ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και στον αμερικανικό πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες".
Η τιμητική αυτή διάκριση για την Αρίθα Φράνκλιν, η οποία πέθανε τον Αύγουστο, είναι αρκετά σπάνια στον θεσμό των βραβείων. Κάτι ανάλογο έγινε το 2007 με τον συνθέτη της τζαζ Τζον Κολτρέϊν, την επόμενη χρονιά με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2010 με τον θρύλο της κάουντρι Χανκ Γουίλιαμς.
Οι νικητές βραβείων Πούλιτζερ λαμβάνουν έκαστος 15.000 δολάρια.
- πηγή: documentonews