ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Daily Mail: Με ιδιωτικό τζετ τα μισά ταξίδια του Γιούνκερ

Τι απαντά η Κομισιόν

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε ιδιωτικά τζετ για σχεδόν το 50% των φετινών ταξιδιών του ανά την υφήλιο. Aυτό ανέφερε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τους κανόνες..
της Ε.Ε., τα εναέρια ταξί πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι αδύνατον να βρεθούν κατάλληλες εμπορικές πτήσεις, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.  Ωστόσο όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Γιούνκερ χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροσκάφη για 21 από τα 43 επίσημα ταξίδια του από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο, χρεώνοντας το ταμείο της Επιτροπής με έναν λογαριασμό που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους πιο διαφανείς οργανισμούς στον κόσμο και δημοσιοποιεί το σύνολο των ταξιδιωτικών δαπανών των μελών του Κολλεγίου διότι πιστεύουμε στη διαφάνεια. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει κανόνες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η άσκηση των δραστηριοτήτων της - συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών - γίνεται με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ ελέγχεται σε ετήσια βάση από το δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής)».

»Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εκπροσωπεί την ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών ή κυβερνήσεων (όπως επί παραδείγματι στις συνόδους κορυφής G20 ή G7) αλλά σε αντίθεση με Αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων, η ΕΕ δε διαθέτει αεροσκάφος. Η πλειοψηφία των σχετικών μετακινήσεων γίνεται ως εκ τούτου με εμπορικές αερογραμμές. Σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες δε, η χρήση ναυλωμένων πτήσεων μπορεί να εξεταστεί μόνον στις περιπτώσεις που οι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις δεν κατευθύνονται στον συγκεκριμένο προορισμό, δε συμβαδίζουν με τις λοιπές προγραμματισμένες υποχρεώσεις του Προέδρου ή για λόγους ασφαλείας».