ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών στα ΜΜΕ

ΠΟΕΣΥ: Υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις  για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

Πολλές είναι οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες εργοδοτών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες, λόγω της επιβολής capital control στις τράπεζες, δεν καταβάλλουν τις αποδοχές στους εργαζόμενους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καθιστά σαφές ότι ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία αποσταθεροποιούν περαιτέρω την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα.
Η επιβολή «αδειών» στους εργαζόμενους -με η χωρίς αποδοχές- καθώς και η «απεργία».. επιχειρήσεων (lock out), είναι παράνομες ενέργειες.
Η ΠΟΕΣΥ, καλεί τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις Συντακτών να γνωστοποιούν αμέσως στο υπουργείο Εργασίας τα φαινόμενα αυτά. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο Εργασίας να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται, πως σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία των εργαζομένων δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί η μη εμπρόθεσμη καταβολή της. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
α) Για όσες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά, θα πρέπει να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία.
β) Οι επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά, θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Την ίδια στιγμή,
η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου η οποιαδήποτε απόπειρα για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με αφορμή τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα, όπως και κάθε προσπάθεια απομείωσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων.
Αταλάντευτη παραμένει η θέση της ΠΟΕΣΥ:
- Για την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ,
- Τη νομοθετική θωράκιση των πόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και
- Την επιστροφή στα Ταμεία όλων των αποθεματικών τους που καταληστεύτηκαν μέσω του PSI.
- Την απόρριψη μέτρων για απελευθέρωση των απολύσεων.