ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Κάψε το σενάριο

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης (citi-zen)


Όταν τελείωσε ο πέμπτος κύκλος του LOST, οι σεναριογράφοι μας ανακοίνωσαν ότι τα πάντα θα εξηγηθούν στην έκτη και τελευταία περίοδο. «Όλα όσα έχετε δει, τα πάντα, θα εξηγηθούν με ένα εντυπωσιακό και σοκαριστικό φινάλε». Ησυχάσαμε. Βλέπετε, πολλοί από μας ήδη ένιωθαν ηλίθιοι. Τελείωνε το επεισόδιο και έλεγες «δεν μπορεί, οι τύποι μας κάνουν πλάκα, δεν υπάρχει τίποτα». Πήγαινες, όμως, στο φόρουμ και διάβαζες μακροσκελείς αναλύσεις που σε έκαναν να αισθάνεσαι διπλά βλάκας. Ο άλλος όχι μόνο είχε καταλάβει τι έκανε πολική αρκούδα στο τροπικό νησί, αλλά το πήγαινε πολύ πιο πέρα. Τον έπνιγα άνετα μετά το τελευταίο επεισόδιο. Το LOST δεν έκρυβε κανένα απολύτως μυστικό. Ήταν γρίφοι πεταμένοι χύμα πάνω σε μία γενική σεναριακή γραμμή. Τίποτα..
άλλο. Το λες και απάτη.
Υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι η κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ακριβώς τα ίδια ίχνη, πάνω στην παραλία του LOST. Ότι να ‘ναι. Χύμα στο κύμα του νησιού. Στην αρχή είπαμε ότι είναι κάποιο παίγνιο. Σχέδιο-απόσταγμα της βαθιάς αριστερής διανόησης. Η σοφία του Φλαμπουράρη συνάντησε την κατάρτιση του Γιάνη και το ζευγάρωμά τους επένδυσε, λέει, την πολιτική ευφυΐα του Αλέξη. LOST. Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν καταγράφουν, απλώς, λανθασμένους χειρισμούς. Αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό εκεί όπου έπρεπε να βρίσκεται η στοιχειώδης λογική και το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης. Ας πάνε στην ευχή τα παλιά για τα ψεύδη, το πρόγραμμά μας που η Μέρκελ θα το δεχόταν μέρα μεσημέρι, για τη συμφωνία που γράφεται κ.λπ.. Να δούμε τις σκηνές στο επεισόδιο με το δημοψήφισμα.
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση κάνει δημοψήφισμα;
Επειδή, όπως είπε αυθορμήτως και ο Γιάνης, η συμφωνία δεν περνούσε από το κόμμα. Έχει λογική αυτό; Ας πούμε ότι έχει, αφού πιέζει και τους δανειστές. Πώς το είπε ο Φίλης; «Υπερόπλο». Πάμε παρακάτω.
Τι περίμεναν ότι θα κάνει το Eurogroup;
Να τους δώσει παράταση για να κάνουν δημοψήφισμα; Είναι δυνατόν να έκαναν τέτοια εκτίμηση; Είναι δυνατόν; Το ακούς και θέλεις να γίνεις cartoon να πέσεις με ασφάλεια και το κεφάλι επάνω σε τοίχο. Είναι δυνατόν να περίμεναν ότι το Eurogroup θα τους δώσει παράταση; Για ποιο λόγο; Για να σεβαστούν τις ιδιαιτερότητες του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είχαν εκτιμήσει ότι θα κλείσουν οι τράπεζες;
Εδώ το μυρίστηκε η γιαγιά που μάζευε το εφάπαξ για να το κρύψει στο μνήμα του μακαρίτη, δεν το ήξερε ο Τσίπρας; Φυσικά και το γνώριζε από την πρώτη στιγμή! Προφανώς το θεώρησε μέρος του σχεδίου, μία απαραίτητη περιπέτεια.
Είναι, λοιπόν, δυνατόν να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν δημοψήφισμα κατά της Ευρώπης με κλειστές τράπεζες; Έχει μεγάλο ρίσκο να κάνεις τέτοιο σχεδιασμό. Δεν είναι ασφαλής. Εκτός και αν πιστεύουν ότι αυτοί που στήθηκαν στις ουρές βρίζουν τους θεσμούς, τον Γιούνκερ, τον καπιταλισμό, την Μπίλντεμπεργκ (οι ΑΝ.ΕΛ). Τώρα αν γίνει δημοψήφισμα με τους ξένους να πιέζουν, τις τράπεζες κλειστές και το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό υπέρ του «Όχι», να πάμε να αρχίσουμε ισπανικά.
Και τώρα τι πιστεύουν; Ότι μπορούν να σταθούν πολιτικά αν χάσουν το δημοψήφισμα; Όχι, θα φύγουν, το λένε ανοιχτά. Συνεπώς παίζουν το κεφάλι τους.
Έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να γίνει άρτιο και αδιάβλητο δημοψήφισμα με τόσο μικρό διάστημα προετοιμασίας; Και αν δεν μπορεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος να μεταβεί στο τμήμα που ήταν την τελευταία φορά; Και αν δεν του φτάνουν τα εξήντα ευρώ της ανάληψης για να πάρει εισιτήριο; Και οι εφορευτικές επιτροπές; Η οργανωτική υστέρηση μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία του αποτελέσματος με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Τι μας λένε όλα αυτά; Υπάρχουν δύο εκδοχές. 
Η πρώτη λέει ότι, όντως, πορεύονται χωρίς σχέδιο, ναυαγοί στο μαγικό νησί της εξουσίας. Πώς έπαιξαν μία μπλόφα που δεν τους βγήκε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο και διαθέτουν στοιχειώδη λογική και ένστικτο επιβίωσης, θα προσπαθήσουν να πάρουν μία συμφωνία προκειμένου είτε να ματαιώσουν το δημοψήφισμα, είτε να μετακινηθούν και αυτοί προς την άλλη πλευρά. Το υπαινίχθηκε ο Τσίπρας στην ΕΡΤ. «Στα δημοσιονομικά είμαστε κοντά, αν γίνει κάτι και στα υπόλοιπα έστω και στο “και πέντε”, τότε πάμε για συμφωνία.» Τι δείχνει αυτό; Ότι δεν είναι και τόσο σίγουρος για το «Όχι», όσοι ήταν στην αρχή. Το θέμα είναι τι θα πουν οι άλλοι. Αν δουν ότι το δημοψήφισμα πάει προς το «Ναι», τότε δεν θα πάνε να σώσουν τον Τσίπρα.
Η δεύτερη εκδοχή είναι χειρότερη. Σχέδιό τους είναι μία χαοτική διαδρομή προς τη ρήξη, με την ευθύνη να αποδίδεται στους άλλους και τον εχθρό να βρίσκεται παντού.


σημ. z: Ο Κ. Γιαννακίδης έχει απόλυτο δίκιο (για το LOST)