ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τρόμος και ντροπή

Όλο το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ –εγχώρια και διεθνή– κατακλύζονταν από προειδοποιήσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες στερεύουν. Πολιτικοί προειδοποιούσαν σε υψηλούς τόνους ότι θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων – προτού αποφασιστεί οτιδήποτε σχετικό. Την Κυριακή 28 Ιουνίου, «ανώνυμες πηγές» της ευρωζώνης διέρρευσαν στο BBC ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τη ρευστότητα. Το BBC το ανακοίνωσε προτού η ΕΚΤ τελικά παγώσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Δίχως τη διαρροή, ίσως και να μη χρειαζόταν αύξηση του ορίου. Μετά τη διαρροή, το πάγωμα οδήγησε σε τραπεζική αργία.
Η πρόκληση bank run, εκτός από ανήθικη, είναι και παράνομη. Αλλά αυτή τακτική δεν είναι πρόσφατη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η συστηματική τρομοκράτηση του πληθυσμού ήταν στρατηγική επιλογή. Πόσες και πόσες φορές δεν ανέλαβαν..  ρόλο οι δημοσιολόγοι να πείσουν τους πολίτες ότι, αν αντισταθούν, θα υποφέρουν χειρότερα;
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η στρατηγική αυτή άγγιξε επίπεδα παροξυσμικά. Με αποκορύφωμα την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση, όταν σύσσωμα τα ΜΜΕ της χώρας συντάχθηκαν με τους θεσμούς για να παρουσιάσουν ένα δημοψήφισμα ως αυτοκτονία της χώρας.
Τα ΜΜΕ της Ελλάδας –αλλά όχι μόνο– είναι κηλίδα στη δημοκρατία. Και θα έρθει η μέρα που η ντροπή αυτή θα γραφτεί στην Ιστορία.
Unfollow