ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Δεν δικαιολογείται η μη καταβολή μισθοδοσίας

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας σε δύο εγκυκλίους του

Με δύο εγκυκλίους του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθιστά σαφές ότι ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας:
«Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στην Χώρα.
Η επιβολή «αδειών» στους εργαζόμενους – με η χωρίς αποδοχές – καθώς και η «απεργία» επιχειρήσεων (lock out), είναι παράνομες ενέργειες.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη..
φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε ό,τι αφορά στην μισθοδοσία των εργαζομένων ΔΕΝ δικαιολογείται επ’ ουδενί η μη εμπρόθεσμη καταβολή της.
Ειδικότερα διευκρινίζονται τα εξής:
α) για όσες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά ακολουθείται η συνήθης διαδικασία
β) οι επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά καλούνται να απευθύνονται άμεσα στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών»
Σε νεότερη εγκύκλιο, επαναλαμβάνει ότι δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο η μη εμπρόθεσμη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, μετά και από τις νέες ρυθμίσεις που προβλέφθηκαν με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας χωρίς περιορισμούς, ηλεκτρονικά ή με την κατάθεση μετρητών/επιταγών, μέσω συγκεκριμένων υποκαταστημάτων τραπεζών που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. (πηγή: ΔΑ&ΕΚΔ)
- anasigrotisi