ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Nα γιατί απολύθηκε οδοντίατρος του ΕΔΟΕΑΠ

Με αφορμή δημοσιεύματα και μεμονωμένες ανακοινώσεις μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σε ότι αφορά στη λύση της συνεργασίας με Οδοντίατρο του Οργανισμού:
1)  Μετά τη διαπίστωση παρατυπιών στην Οδοντιατρική υπηρεσία, τις οποίες παραδέχτηκαν ενώπιον του ΔΣ ο πρώην ελεγκτής Οδοντίατρος και ο πρώην Οδοντίατρος , οι οποίοι υπέβαλαν αμέσως τις παραιτήσεις τους, το ΔΣ αποφάσισε τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στην Οδοντιατρική Υπηρεσία.
2) Στο πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργασιών ασφαλισμένων που πραγματοποιήθηκαν από τον πρώην Ελεγκτή και κοστολογήθηκαν από τον απομακρυνθέντα Οδοντίατρο.
3) Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το έντυπο κοστολόγησης είχε τα στοιχεία του ελεγκτή γιατρού τα οποία είχαν σβηστεί με στυλό και είχαν αντικατασταθεί από τα στοιχεία του εν λόγω Οδοντιάτρου ο..  οποίος υπέγραφε και την εντολή πληρωμής.
4) Διαπιστώθηκαν επίσης πολλές περιπτώσεις ανάλογης πρακτικής απομακρυνθέντος Οδοντιάτρου  (έκδοση εντολών πληρωμής) για άλλους ασφαλισμένους σε ημέρες και ώρες που βρισκόταν στη θέση του ο πρώην ελεγκτής. Επίσης υπέγραφε ως να  ήταν ελεγκτής έναρξη και λήξη εργασιών σε γνωματεύσεις συμβεβλημένων και μη οδοντιάτρων.
5) Δεν υπήρχε απόφαση ΔΣ σύμφωνα με έγγραφη διαβεβαίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού για να εκτελεί ο συγκεκριμένος Οδοντίατρος ελεγκτικό έργο τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
6) Η έμμισθη σχέση που είχε ο εν λόγω Οδοντίατρος με τον οργανισμό έχει λήξει από το 2012 και από τότε εργαζόταν με σύμβαση συνεργασίας στα Ιατρεία του Οργανισμού και με βάση τις οδοντιατρικές πράξεις που πραγματοποιούσε. Μάλιστα στην αρχική του σύμβαση η αμοιβή του ήταν με τιμές ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή πληρωνόταν ως συμβεβλημένος Ιατρός παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα και μηδενικό κόστος λειτουργίας του Ιατρείου το οποίο κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο ΕΔΟΕΑΠ (υλικά και άλλες δαπάνες λειτουργίας). Η σύμβαση αυτή άλλαξε με απόφαση της νυν διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και η αμοιβή καθορίστηκε σε τιμές ΕΔΟΕΑΠ για εξωτερικούς συμβεβλημένους οδοντιάτρους μείον 40%, ώστε ο Οργανισμός να μην επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κόστος από αυτό των εξωτερικών συμβεβλημένων ιατρών και να έχει και όφελος.
7) Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης ΔΣ της 16-1-2012 αποφασίστηκε ότι «ορίζεται ως τελευταία ημέρα εργασίας του … (ο εν λόγω Οδοντίατρος)  η 29-2-2012. Ο ανωτέρω θα συνεχίζει να εργάζεται στον Οργανισμό από 1-3-2012, με ΔΠΥ με κοστολόγηση των εργασιών του σύμφωνα με τα ισχύοντα. Ο μηνιαίος μισθός του που θα συνεχίσει να λαμβάνει έως 29-2-2012 θα είναι 4.644,20 Ευρώ , δηλαδή χωρίς να υπολογιστεί η μισθολογική μείωση που εφαρμόστηκε από 1-1-2012. Θα λάβει το 70% της αποζημίωσης το επίδομα αποζημίωσης μακρόχρονης υπηρεσίας και ότι άλλο δικαιούται. Λόγω της πολυετούς ευδόκιμης υπηρεσίας του στον Οργανισμό θα του καταβληθεί bonus ίσο με 2 μηνιαίες αποδοχές και δεν θα του αφαιρεθεί το ποσό των οφειλών του προς τον ΕΔΟΕΑΠ (12.190,92 Ευρώ) λόγω παλαιότερου δανείου». Το συνολικό ποσό που τελικά κατεβλήθη στον εν λόγω Οδοντίατρο ήταν 177.595,43 Ευρώ και ήταν μεγαλύτερο από τη νόμιμη αποζημίωση που μπορούσε να λάβει στην περίπτωση που απολυόταν ενώ είναι προφανές ότι σε περίπτωση παραίτησης δεν υπάρχει αποζημίωση.
8) Στον συγκεκριμένο Οδοντίατρο έγινε καταγγελία της σύμβασης εργασίας στις 29-2-2012 ενώ ο ίδιος υπέβαλε παραίτηση με ημερομηνία επίσης 29-2-2012 η οποία όμως έχει πρωτοκολληθεί την 4η Απριλίου 2012.
9) Στη συνέχεια το 2012 και το 2013 έλαβε με ΔΠΥ ποσό 106.000 Ευρώ χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται μη εκκαθαρισμένες εργασίες που εκκρεμούσαν λόγω καθυστέρησης στον έλεγχο από τον τότε ελεγκτή Ιατρό.
10) Στο ΔΣ που συζητήθηκε και αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας (επ΄ αμοιβή κατά ιατρική πράξη)  με τον εν λόγω Οδοντίατρο κανένας δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που κατατέθηκαν και ουδείς ψήφισε κατά της απομάκρυνσης. Υπήρξαν 6 ψήφοι υπέρ της λύσης της συνεργασίας και 3 λευκά. Τρία μέλη του ΔΣ έθεσαν θέμα να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω Οδοντίατρος δεν είχε υπαλληλική σχέση πλέον με τον Οργανισμό και άρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας του Προσωπικού του ΕΔΟΕΑΠ που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για πειθαρχικές και άλλου είδους παραβάσεις.
Έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε  τους ασφαλισμένους για το τι ακριβώς συνέβη αλλά και να αποκατασταθεί η αλήθεια που παραποιείται σκόπιμα τις τελευταίες ημέρες .