ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το «αγαπημένο παιδί» του εκδότη...

Σε κλοιό ασφαλιστικών μέτρων ο Α. Μπακατσέλος

Σε κλοιό δικαστικών διεκδικήσεων βρίσκεται ο εκδότης του «Αγγελιοφόρου», Αλέξανδρος Μπακατσέλος καθώς για πρώτη φορά μετά το πογκρόμ των τελευταίων ετών, που ο ίδιος εξαπέλυσε και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από το χάρτη των ΜΜΕ γύρω στις 300 θέσεις εργασίας, ο επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ​υποχρεώνεται να προσέλθει στις δικαστικές αίθουσες. Τώρα καλείται, πλέον, να έρθει αντιμέτωπος με τις  δυναμικές και οργανωμένες αντιδράσεις των ιδίων των εργαζομένων του, που έχουν προσφύγει δικαστικώς εναντίον του, έπειτα από πολύμηνη ανοχή. 
Δέκα μέλη του προσωπικού της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», έχουν καταθέσει έως τώρα τρεις..   διαφορετικές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του γνωστού εκδότη. Τι ζητούν; Να τους δοθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές τους, αλλά και να διακοπεί η εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στις δύο εφημερίδες.  
Η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία ήδη συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, υπογράφεται από δημοσιογράφους, τεχνικούς και μία διοικητική υπάλληλο.  Οι εν λόγω εργαζόμενοι ζητούν να τους εξοφληθούν οι μισθοί των τελευταίων τριών μηνών, αλλά και δύο μηνών του 2013. Ταυτόχρονα, διεκδικούν τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις τους. Για το σκοπό αυτό επικαλούνται, μάλιστα, την απειλή που ο εκδότης εξαπέλυσε προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των σωματείων την παραμονή των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ. Τότε ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος είχε πει στους επικεφαλής των σωματείων, ενόψει της συνέχισης των κινητοποιήσεων: «Αν δεν αναστείλετε την απεργία τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης, θα κλείσω τις εφημερίδες…».  
Οι άλλες δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, η συζήτηση των οποίων έχει προσδιοριστεί για το τέλος Οκτωβρίου, έχουν υποβληθεί από δημοσιογράφους. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι ζητούν να ακυρωθεί το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης που έχει επιβληθεί μόνον σ΄ αυτούς, σε σύνολο 120 εργαζόμενων, για λόγους εκδίκησης. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται στους επτά εργαζόμενους που δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν έχουν συναινέσει σε μείωση των αποδοχών τους κατά 25%. Γι΄ αυτό και «τιμωρήθηκαν» με εργασία τριών ημερών την εβδομάδα και μείωση μισθού 35%.       
Το ζήτημα του «Αγγελιοφόρου» αποτέλεσε για άλλη μία φορά αντικείμενο της τελευταίας  συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ωστόσο, το προεδρείο του σωματείου των δημοσιογράφων αποφάσισε ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, αρνούμενο να προκηρύξει απεργία ή έστω να εκδώσει μία ανακοίνωση, που θα περιγράφει τη δυσχερή θέση των εργαζομένων.   
Την ώρα, πάντως, που ο εκδότης Αλέξανδρος Μπακατσέλος αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους του και χρησιμοποιεί αμφιβόλου νομιμότητας μέτρα, κάνει νέες προσλήψεις (30 άτομα σε 15 μήνες, όπως έγινε γνωστό) και προχωρά στη σύσταση νέας εταιρίας ‒ και μάλιστα με τον κύριο ανταγωνιστή του, το εκδοτικό συγκρότημα της «Μακεδονίας». 
Έτσι, από τις αρχές Αυγούστου έχει ιδρύσει, σε συνεργασία με το μεγαλομέτοχο της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ και διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων, Γιάννη Ρήγα, εταιρικό σχήμα με την επωνυμία «Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ». Με εμφανές  μετοχικό κεφάλαιο 25.000 €, η νέα εταιρία έχει αναλάβει να διαχειρίζεται την εκτυπωτική μονάδα «Φίλιππος», που βρίσκεται στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Για το σκοπό αυτό η νέα εταιρία έχει…  ενοικιάσει 25 εργαζόμενους, που προέρχονται τόσο από τη «Μακεδονία» όσο και τον «Αγγελιοφόρο».
Κύριος στόχος αυτής της μέχρι πρότινος αδιανόητης σύμπραξης είναι η μονάδα του «Φίλιππου» να γίνει ο μοναδικός και απολύτως κυρίαρχος πόλος στον κλάδο των εκτυπώσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη στις εγκαταστάσεις της μονάδας τυπώνονται σε σταθερή βάση τουλάχιστον 15 εφημερίδες και 3 περιοδικά.
Οι νέες δραστηριότητες του Αλέξανδρου Μπακατσέλου δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να αφήσουν… παραπονούμενο το «αγαπημένο παιδί του», το life style περιοδικό «Close Up», το οποίο δείχνει να παραμένει ανέγγιχτο από την κρίση. Τις απαστράπτουσες σελίδες του γυναικείου εντύπου έρχεται να συμπληρώσει το νέο, καλογυαλισμένο portal με την επωνυμία closeupmag.gr, το οποίο ετοιμάζεται να βγει στον αέρα του διαδικτύου τις επόμενες ημέρες, έπειτα από εντατική προετοιμασία πολλών μηνών.
Και επειδή καλές business χωρίς νέο αίμα δεν γίνονται, ο εκδότης ετοιμάζεται για καινούργιες προσλήψεις, υπό το απορημένο βλέμμα των δεκάδων εργαζομένων του, που περιμένουν ακόμη να πληρωθούν το μισθό του Αυγούστου του προηγούμενου έτους… 

Ασύνταχτη Παρέμβαση