ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το Κέρδος, οι ατομικές συμβάσεις και ο μαθητής του Ψυχάρη

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Από εργαζόμενους στο ΚΕΡΔΟΣ λάβαμε e mail όπου καταγγέλλεται ο διευθυντής της εφημερίδας για πλήρη ταύτιση με την γραμμή της ιδιοκτησίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο διευθυντής ήταν παρών στις συναντήσεις κάθε εργαζόμενου με την διευθύνουσα σύμβουλο κατά την οποία η εταιρεία προσπάθησε να αποσπάσει τις υπογραφές τους στα «ιδιωτικά συμφωνητικά». Επίσης τον ψέγουν πως αν και μέλος της ΕΣΗΕΑ, τάχθηκε εντελώς απροκάλυπτα στο πλευρό της εργοδοσίας, με τον συνάδελφο του, δημοσιογράφο, απέναντι. Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι ο διευθυντής απείλησε με απόλυση αρκετούς εργαζόμενους, και ότι είπε επανειλημμένα ψέματα πως κάποιοι ήδη έχουν υπογράψει για να σπάσει το μέτωπο τους…
Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του ΚΕΡΔΟΥΣ έχει θητεύσει στο πλευρό του Σταύρου Ψυχάρη όντας διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών στο οικονομικό του ΒΗΜΑΤΟΣ.
Στο ΚΕΡΔΟΣ μετά την 24ωρη απεργία της Πέμπτης τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης αυτή τη φορά απεργίας για..τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, από τις 18.00 της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 18.00 της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου 2011.
Δημοσιεύουμε (με μικρή καθυστέρηση είναι αλήθεια) ολόκληρη την επιστολή των εργαζόμενων που υπογράφουν ως ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ:

ΟΙ «ΑΠΕΝΑΝΤΙ»
Άξιος ο μισθός του! Σαν καλός – και κυρίως καλοπληρωμένος – υπαλληλίσκος, ο διευθυντής του ΚΕΡΔΟΣ Δημήτρης Ευαγγελοδήμος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να περάσει η ανάλγητη γραμμή της υπογραφής ατομικών συμβάσεων μέσα από μία πλήρη ταύτιση με την ιδιοκτησία της εφημερίδας.
Δεν έχει παρά να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του ΚΕΡΔΟΣ (www.kerdos.gr) για να δει την αντίδραση του στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) αντιδρώντας στην πρώτη απόλυση λόγω μη υπογραφής ατομικής σύμβασης. Γράφει λοιπόν:
Αιφνίδια, αναιτιολόγητη και παράνομη απεργία στο «Κέρδος» H Ενωση Συντακτών και η Ενωση Προσωπικού Ηπερησίων Εφημερίδων Αθηνών καθώς και η Ενωση Τεχνικών Τύπου προκήρυξαν 24ωρη απεργία (από 18.00 σήμερα Πέμπτη έως 18.00 της Παρασκευής) στην εφημερίδα «Κέρδος», την οποία γνωστοποίησαν δέκα λεπτά πριν από την... έναρξή της! Η εν λόγω παράνομη και αναιτιολόγητη κίνηση γίνεται σε μια περίοδο, όπου το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων δίδει μάχη επιβίωσης, όπως άλλωστε η πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, μέσα σε μια βαθιά ύφεση και έλλειψη ρευστότητας. Και πλήττει την εφημερίδα καθώς και τους αναγνώστες - συνδρομητές της, οι οποίοι θα στερηθούν το «Κέρδος» την Παρασκευή. Η «Κέρδος Εκδοτική ΑΕ» ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες της για το πρόβλημα και δηλώνει ότι θα καταβάλλει όπως πάντα κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει την εγκυρότητα και την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει, παρά τις πέραν της θελήσεώς της αντιξοότητες που προκύπτουν.
ΚΕΡΔΟΣ
Ο κατήφορος του προφανώς δεν έχει φρένο. Όμως μέχρι να φθάσει να υπογράφει ως…ΚΕΡΔΟΣ και να κρίνει παράνομες τις απεργίες, ακόμα και του σωματείου που και ο ίδιος είναι μέλος, ο εν λόγω διευθυντής έχει βεβαρυμένο πρόσφατο παρελθόν.

-Πρώτον, ως μη όφειλε, ήταν παρών στις συναντήσεις του κάθε εργαζόμενου με την διευθύνουσα σύμβουλο κατά την οποία η εταιρεία προσπάθησε να αποσπάσει τις υπογραφές τους στα κατάπτυστα ιδιωτικά συμφωνητικά.
Δηλαδή, αν και μέλος της ΕΣΗΕΑ, τάχθηκε εντελώς απροκάλυπτα στο πλευρό της εργοδοσίας, με τον συνάδελφο του, υποτίθεται, δημοσιογράφο, απέναντι.
-Δεύτερο, υιοθέτησε πλήρως τα σαθρά επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι «η εταιρεία δεν βγαίνει χωρίς μειώσεις 20%» και ότι θα κλείσει αν οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν.
-Τρίτο και τρισχειρότερο, δεν ντράπηκε να εκβιάσει με απειλές για απόλυση αρκετούς εργαζόμενους, είπε επανειλημμένα ψέμματα ότι κάποιοι ήδη έχουν υπογράψει για να σπάσει το μέτωπο τους και δεν υπεράσπισε ούτε στο ελάχιστο τους εργαζόμενους όταν η διευθ. σύμβουλος τους κατηγορούσε για «τεμπελιά, βόλεμα και αδιαφορία» απέναντι στην εφημερίδα.
Εργαζόμενους που λόγω της συρρίκνωσης που είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, καλύπτουν ένα, δύο και τρία ρεπορτάζ, δίνουν κείμενα σε ένθετα χωρίς έξτρα αμοιβή και πολλοί δουλεύουν στην ίδια εφημερίδα πάνω από 20 χρόνια!
Η περίπτωση του που δεν είναι βέβαια μοναδική, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη διαγραφής από τα σωματεία των διευθυντών ΜΜΕ. Ο συγκεκριμένος βέβαια πρέπει να διαγραφεί τάχιστα για την πρωτοφανή στάση του απέναντι στους εργαζόμενους.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ