ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε κι άλλο δανειολήπτη

ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΙΕΘΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

της Νεκταρίας Σταμούλη / «δημοκρατία»


Σε διαγραφή χρεών ακόμη και από υπερχρεωμένους δανειολήπτες που όμως διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία προχωρά η Δικαιοσύνη. Μια νέα απόφαση-κόλαφος για τον τραπεζικό κλάδο ήρθε να προστεθεί στη ήδη μακρά λίστα των ειρηνοδικείων, που αποφάσισε να διαγράψει το 75% χρέους νοικοκυριού. Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η οικογένεια διατηρεί ανέπαφα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχει στην κατοχή της, καθώς κρίθηκε ότι «δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον» λόγω της κρίσης. Τα χαστούκια στις τράπεζες από τα Χανιά είναι απανωτά, ενώ στο Ειρηνοδικείο επικρατεί συνωστισμός. Σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης έχει τύχει μέσα σε μία μόλις ημέρα να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου 17 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που..ζητούν κούρεμα ή ακόμη και διαγραφή χρεών.
Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε να προχωρήσει σε κούρεμα χρέους ύψους 53.807 ευρώ, υπέρ του συζύγου πολύτεκνης οικογένειας, που είχε συνολικά οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 69.647 ευρώ. Κλήθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 330 ανά μήνα, επί μία τετραετία, δηλαδή συνολικά 15.840 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, ο σύζυγος είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ με προβλήματα υγείας και λαμβάνει σύνταξη 860,23 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία, ο ίδιος έχει τρία αγροτεμάχια και ένα Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.390 κυβικών, κυκλοφορίας 1997.

Η σύζυγος είναι νοικοκυρά χωρίς κανένα επάγγελμα και με μοναδικό εισόδημα το επίδομα των πολυτέκνων, ύψους 101,62 ευρώ μηνιαίως. Είχε συνολικές οφειλές 19.347,54 ευρώ σε μία τράπεζα και διατηρεί κατοικία στο όνομά της, η οποία κινδύνευε να κατασχεθεί. Η ίδια κλήθηκε από το δικαστήριο να πληρώσει 20 ευρώ τον μήνα επί τέσσερα χρόνια (σύνολο 960 ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 19.374,54 ευρώ). Της χορηγήθηκε ακόμη «περίοδος χάριτος» ενός έτους, προκειμένου να εξοφλήσει το υπόλοιπο χρέος και να σώσει από την αναγκαστική εκποίηση τη μοναδική της κατοικία. Ως χρόνος εξόφλησης του ποσού της χρέωσης ορίστηκε η δεκαπενταετία και θα καταβάλει μετά την περίοδο χάριτος το ποσό των 102,30 ευρώ τον μήνα για 15ετία. Η κυρία Μελάκη προσθέτει ότι «το σημαντικό είναι ότι η σύζυγος διέθετε και έτερα περιουσιακά στοιχεία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επρόκειτο να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον».


Νεκταρία Σταμούλη / εφημερίδα «δημοκρατία»