ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Κατ' επιταγήν των ΗΠΑ η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα


Αποστολή φρεγάτας, που «διαθέτει τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας», στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετέχει στην υπό τις ΗΠΑ πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» ανακοίνωσε το πρωί, «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού», ο Νίκος Δένδιας, μετά από σχετικά σημερινά δημοσιεύματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως οι επιθέσεις από ομάδες ενόπλων, drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, κατά της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας και της ευημερίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει υποχρέωση να συμβάλει, στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογο του πτέραρχο πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ με τον οποίο συζήτησαν τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τη διαμορφωθείσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα και «τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, για την σταθερότητα της περιοχής», όπως έγραψε στο Twitter ο ΓΕΕΘΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι τα κράτη - μέλη θα συμβάλουν στη διεθνή ναυτική δύναμη με αποστολή την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Η έγκριση διευκολύνει τις χώρες, που το επιθυμούν, να ενταχθούν στην αμερικανική προσπάθεια. Εκτός από τη χώρα μας το έκανε ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, η οποία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο. Η Γαλλία, η οποία έχει ένα αντιτορπιλικό στην περιοχή, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να συμμετάσχει στον συνασπισμό.