ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Αποχαιρέτησα για πάντα την Αντίπαρο


Στην Αντίπαρο πρέπει να πρωτοπήγα το 2010, πριν την διαλύσει ο Tom Hanks * Τότε, με έναν αγαπημένο μου φίλο από τα φοιτητικά χρόνια της Αμερικής, και την οικογένειά του. Περάσαμε καταπληκτικά. 
Τον Ιούλιο του 2021 αποφάσισα να το επαναλάβω, με άλλο φίλο από τα φοιτητικά χρόνια της Αμερικής. Νοικιάσαμε σπίτι, και αφού φτάσαμε διαπιστώσαμε ότι είχε κλιματισμό ΜΟΝΟ στη κουζίνα. 
“Η τάση είναι μεγάλο κλιματισμό στον κεντρικό χώρο, και φυσικό κλιματισμό (sic) στις κρεβατοκάμαρες” μας είπε ο ιδιοκτήτης (και εργολάβος στο επάγγελμα). Περιττό να σας πω πως τις μισές μέρες είχε καύσωνα, και φυσικά ψηθήκαμε. 
Φέτος, στις αρχές του πρώτου καύσωνα του Ιουλίου, μέσα στην κούραση, είπαμε πάλι να πάμε να εργαστούμε από την Αντίπαρο. Διαλέξαμε προσεκτικά το κατάλυμα και είδαμε και φωτογραφίες. Όταν φτάσαμε, διαπιστώσαμε ότι πάλι δεν υπήρχαν κλιματιστικά στις κρεβατοκάμαρες. Ο ιδιοκτήτης μας είπε πως αν διαβάζαμε προσεκτικά (…) η περιγραφή έλεγε κλιματισμό, αλλά όχι στις κρεβατοκάμαρες όπου είχε … ανεμιστήρες οροφής. 
Και εκεί που με δυτικές κρεβατοκάμαρες που ήσαν ήδη ζεστές αναρωτιόμασταν αν άξιζε να φύγουμε, το δίλλημα μας το έλυσε αυτό το πρωινό ξύπνημα που έβαλα στο video. Ναι, όσο και αν σας φαίνεται ασύλληπτο, αυτή ήταν η πρωινή μας θέα. (Πίσω φαίνεται η θάλασσα, αλλά αποφάσισα να το κόψω για να μην γίνει φανερό πιο είναι το σπίτι – ίσως δε θα έπρεπε).

 

Ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε περίπου μια μισή συγγνώμη, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, (μπορούσε να μου το είχε πει γιατί το γνώριζε). Μου είπε πως στην Αντίπαρο έχουν δοθεί ΧΙΛΙΕΣ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΔΕΙΕΣ οικοδόμησης. 
Δε λέω, ο καθένας θέλει να κάνει το κουμάντο του, αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια το τι θα βλέπεις και το τι θα ακούς το αφήνω στη φαντασία του καθενός. 
Φύγαμε την τρίτη μέρα, το πρωί. (Ευτυχώς είχαμε εμβάσει το ένα τρίτο των χρημάτων μόνο). Πράγματα στο αμάξι, νέα εισιτήρια. Ευτυχώς βρέθηκε ένας φίλος και μας έσωσε, φιλοξενώντας μας στο άδειο σπίτι του σε άλλο νησί. 
Οι μισές, από τις λίγες μέρες της απόδρασης για εργασία μακριά από Αθήνα καταστράφηκαν. Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή: αρρώστιες και νοσοκομεία, πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Το γνωρίζω καλά. Οι διακοπές κατάντησαν πολυτέλεια. Αλλά η περιφρόνηση που επιφυλάσσει η “βαριά βιομηχανία της χώρας” στους ανθρώπους που της δίνουν τα λεφτά τους, θα την αφανίσει στο τέλος.
 *O Tom Hanks δεν διέλυσε την Αντίπαρο. Η απληστία των κατοίκων της την καταστρέφει, με τις εξωφρενικές τιμές από το πόσο νοικιάζουν ανεπαρκή καταλύματα, στα λεφτά που ζητάνε στα εστιατόρια ή και στα super market. Μου είπαν πως πλούσιοι αγοραστές που ήρθαν με τον Hanks πουλάνε και φεύγουν. Δεν μου κάνει εντύπωση. Ήδη η κατάσταση από την πολυκοσμία σε αυτό το μικρό νησί είναι ασφυκτική. Όταν ολοκληρωθούν τα χίλια διακόσια ακόμα σπίτια προς ενοικίαση θα γίνει αφόρητη.
 Έτσι και αλλιώς εγώ αποχαιρέτησα την Αντίπαρο. Δε μας βγαίνει αυτή η σχέση.. 

Στράτος Σαφιολέας
(fb)