ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Tο βλέμμα του Οδυσσέα και η πολιτική διάσταση του γκραφίτι


Ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτύπωσε σε έναν τοίχο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένα πορτρέτο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πτυχιούχος ο ίδιος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έλαβε και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα εκεί και με σπουδές ζωγραφικής στη Φλωρεντία.

Ο Γιώργος Κόφτης πραγματοποίησε μία δημόσια καλλιτεχνική παρέμβαση στην πόλη που ζει και δημιουργεί, στο πανεπιστήμιο που φοίτησε συνολικά επτά χρόνια, για τον σκηνοθέτη που έστησε εικαστικά κάδρα στην ομίχλη της πόλης. Το πανεπιστήμιο ωστόσο εξαφάνισε το έργο του καλλιτέχνη από το δημόσιο βλέμμα και κατέστρεψε το έργο του.

Ο Γιώργος Κόφτης έρχεται στην Αθήνα, ειδικά για την εκπομπή, και συνομιλεί με τον Θωμά Σίδερη στον ραδιοθάλαμο της Φωνής της Ελλάδας για την πολιτική και κοινωνική διάσταση της τέχνης, για τη Θεσσαλονίκη, για το Τοπίο στην Ομίχλη, για το βλέμμα του Οδυσσέα και φυσικά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Με παιδικές μνήμες από τα ελληνικά 80s και εφηβικές επιρροές από τα 90s, ιδίως την street art και τα graffiti, ο Γιώργος Κόφτης ασχολήθηκε με ζωγραφική κτηρίων, σκηνογραφία στο Κρατικό Θέατρο, εικονογράφηση βιβλίων, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, διδασκαλία σε σχολεία και τελευταία στο δικό του εργαστήριο ζωγραφικής. Σήμερα ζει στο περιβάλλον της Ελλάδας που πέρασε δύο απανωτές κρίσεις. Επηρεάζεται αναπόφευκτα από την πολιτική και τις κοινωνικές εξελίξεις, και όπως λέει τον έχει στιγματίσει ιδιαίτερα το δράμα των προσφύγων.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, μία με δύο μετά το μεσημέρι.