ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Το καλάθι της διαφθοράς (και μια συγκέντρωση ευχάριστη έκπληξη!)


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Χτες κατέβηκα στην απεργία.
Χτες κατέβηκα στην απεργία, αλλά δεν μπήκα σε κανένα μπλοκ.
Ήμανε εκεί που η Κοραή συναντάει την Κλαυθμώνος, παρέα με τον Μπάμπη, τον Δημήτρη, τη Γωγώ, το Σπύρο, τη Δήμητρα, την Πόπη και τη Ραλλού, δηλαδή εμείς ήμασταν ο πυρήνας της παρέας κι ερχόσαντε διάφοροι και διάφορες για κουβέντα, για ζύμωση, για «ομόρφυνες ρε συ», τα γνωστά.
Σε κανένα μπλοκ, όμως. Από κάτω ήταν τα μπλοκ της ΓΣΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, από πάνω του ΠΑΜΕ, στη μέση ομάδες, ομαδούλες, γκρουπ και γκρουπόσκυλα που τα λέει ο εξ Ιταλίας ορμώμενος κουνιάδος μου, όλοι και όλες ανάκατα αλλά και αντάμα, χαμόγελα παντού, συζητήσεις παντού, «έχεις χάσει κιλά ρε συ», ο ήλιος να καίει, 85 Αυγούστου ένα πράγμα. 
Μια εικοσάχρονη λιποθύμησε μπροστά μου, μια κυρία πλάι στην εξέδρα. Ήταν κι αυτή η μανία όλων των συνδικαλισταράδων να βγάλουν λόγους, μας τηγάνισαν πάνω από μια ώρα στο μπλα μπλα ώσπου να ξεκινήσει η πορεία.
Χωριστά ο καθένας στην πορεία, με τις σημαίες του, κάπως ωστόσο και σαν να πηγαίναμε ενωμένοι, μαζί, τόσο πολύ κόσμο είχε, κάποιοι είπαν για εξαψήφιο νούμερο, η αστυνομία, ως συνήθως, έδωσε τα μισά, τι σημασία είχε; Αυτό που μ’ ένοιαξε εμένα ήταν που κατέβηκε κόσμος και ντουνιάς, που δεν έκατσε σπίτι του, που βγήκε με σημαίες και με συνθήματα να υπερασπίσει το δικαίωμά του σε μια καλύτερη ζωή, σε μια ζωή δίχως μιζέρια και καντήφλα, σε μια ζωή δίχως επιδόματα πειθαρχίας που λένε και οι ανάρχες στα Εξάρχεια. Οι οποίοι ανάρχες σαφώς και δεν τα κάνανε τα περιορισμένα επεισόδια με τις μολότωφ, άλλα πλάσματα παίξανε μπάλα, αφήστε το καλύτερα, το ξέρουμε πια το συγκεκριμένο στόρι και τι ακριβώς εξυπηρετεί…
Αλλά σας γράφω για ένα «καλάθι διαφθοράς». Είναι αυτό που είδα σε γκραφίτι, εκεί γωνία Κοραή και Κλαυθμώνος, με ουκ ολίγα από τα δεινά των ημερών να το συνοδεύουν –παρακολουθήσεις, για παράδειγμα, και ακρίβεια. Και θυμήθηκα το «καλάθι του νοικοκυριού», που διαφημίστηκε πάνω κάτω ως η επιστροφή του Ιησού Χριστού επί της Γης, τόσο πολύ θα άλλαζε τη ζωή των ανθρώπων και θα έφερνε στον κοσμάκη ευδοκία, ευλογία και ευδαιμονία. Μέσω σούπερ μάρκετ, που είναι οι σύγχρονοι ναοί της κατανάλωσης και πλέον κάνει το σταυρό του όποιος περιδιαβαίνει τους διαδρόμους τους και βλέπει τις τιμές των προϊόντων…
«Θ’ αλλάξουν πολλά από Τετάρτη 9 Νοεμβρίου», ήταν το κυβερνητικό μήνυμα των τελευταίων ημερών, με τη φημολογία να κάνει λόγο για περισσότερα επώνυμα αγαθά, για μεγαλύτερο σήμα και για σήμανση στην είσοδο κάθε καταστήματος. Διακοσμητικές πρωτοβουλίες εν ολίγοις, «για να βλέπει ο κόσμος τι ψωνίζει» όπως είπε και ο υπουργός (Υπ)ανάπτυξης, λες και ο κόσμος δεν είχε ανοιχτά τα μάτια στην παραμικρή ευκαιρία από τότε που ο πληθωρισμός άγγιξε διψήφια νούμερα. Αλλά είπαμε, ο καταραμένος ο Βλαδίμηρος είναι υπεύθυνος για όλα τα άσχημα και η αγιασμένη η κυβέρνησή μας είναι υπεύθυνη για όλα τα καλά…
Επί τη ευκαιρία, θυμήθηκα το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Αυγής», όπου σημειωνόταν ότι σε μια λίστα 20 προϊόντων, ο συνολικός λογαριασμός έχει ανέβει κατά 26,5 % συγκριτικά με τον περυσινό Νοέμβριο όταν και άρχισε να ξετυλίγεται το κυρίως «κουβάρι» της ακρίβειας. Και συμπλήρωνε:
Ακόμη, από 5 Οκτωβρίου του 2022, οπότε και ανακοινώθηκε το μέτρο του «καλαθιού», μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2022, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται, σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 5 % (4,73 %), κατά μέσο όρο σε μόλις 27 ημέρες για τα 20 αυτά προϊόντα.
Όπερ έδει δείξαι, που λέγαμε κι εμείς οι παλαιότεροι στα μαθητικά μας χρόνια. Ή όπως το ‘λεγε η γιαγιά μου η Μικρασιάτισσα, ελαφρώς πιο γλαφυρά:
Σε ξένο κώλο, εκατό καμτσικιές!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost.gr (10.11.2022)