ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Αλλάζει χέρια το Tvxs του Στέλιου Κούλογλου

Το αναλαμβάνει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία

Την ανάληψη του Tvxs από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία γνωστοποίησε ο ιδρυτής του site Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Η εταιρεία έχει σκοπό την προαγωγή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, θα καθιερώσει.. ετήσια δημοσιογραφικά βραβεία και θα αναπτυχθεί στηριγμένη στους συνδρομητές της.
Το νέο μοντέλο λειτουργίας του tvxs.gr είναι εμπνευσμένο από ανάλογα πειράματα ανεξάρτητων ειδησεογραφικών site στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις ελέγχουν πλήρως τα δημόσια και τα περισσότερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.
Στην συνέντευξη ο Στ. Κούλογλου είπε για το Tvxs:
➤ Το TVXS,γεννήθηκε το 2008. Το ίδρυσα μόλις με είχαν διώξει από την ΕΡΤ, επειδή στην εκπομπή μου, «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ετοίμαζα έναν ντοκιμαντέρ για τη γενιά των 700 €. Μόλις είχε παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο, η νέα γενιά να πληρώνεται πολύ λιγότερο από τις προηγούμενες. Το ντοκιμαντέρ ήταν σήμα κινδύνου για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση, αλλά άντε να το καταλάβει αυτό και να το παραδεχτεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Εβαλε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κατήργησε την εκπομπή. Ετσι έφτιαξα το TVXS. Δεν υπήρχαν τότε αλλά ενημερωτικά sites ούτε και διεθνή μοντέλα όπως τα σημερινά της Ανατολικής Ευρώπης. Δημιούργησα και μια ανώνυμη εταιρεία για να το χρηματοδοτεί. Εχασα πάρα πολλά χρήματα έκτοτε, αλλά τώρα με την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας το πρόβλημα είναι οξύτερο.
➤ Η ανώνυμη εταιρεία μας αφήνει χρόνους και τη διαχείριση αναλαμβάνει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία – άλλωστε ποτέ ο σκοπός μου δεν ήταν το κέρδος. Αυτή θα έχει στόχο την προαγωγή της δημοσιογραφίας προωθώντας ένα μοντέλο ανεξάρτητου ρεπορτάζ, πλήρους σεβασμού της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επιβράβευσης της τιμίας δημοσιογραφίας με ετήσια βραβεία. Και όλα τα κέρδη θα πηγαίνουν σε προσλήψεις και βελτίωση της ύλης. Οταν λέω κέρδη, εννοώ από τις συνδρομές.
➤ Παγκοσμίως, η τάση είναι η στήριξη στους συνδρομητές. Από την εποχή του Γουτεμβέργιου η ερευνητική δημοσιογραφία ποτέ δεν ήταν δωρεάν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας έγινε λίγο αρθρογράφος, λίγο καμέραμαν, θόλωσαν την εικόνα αλλά αυτό τελειώνει. Είναι ένα δύσκολο πείραμα για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω στο περιεχόμενο της δημοσιογραφίας και στην ενίσχυση που θα δώσουν οι αναγνώστες που στηρίζουν τη σοβαρή δημοσιογραφία.