ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020

Στο μυαλό της Ντόρας

«Η δική μου άποψή είναι αυτή που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από αυτό εδώ το έδρανο πριν από πάρα πολλά χρόνια: “Η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της”».
Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή έκανε αίσθηση για δύο λόγους: Από τη μια γιατί επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον οποίο αποφεύγει να αναφέρεται ο αδελφός της.. Κυριάκος Μητσοτάκης και τον ξεχνάει ακόμη και στις επετείους ίδρυσης της ΝΔ, όπως με πίκρα σχολιάζουν ακραιφνείς καραμανλικοί βουλευτές. Από την άλλη γιατί εμμέσως κατέρριψε τη θεωρία του Αντώνη Σαμαρά «δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές».
Η επιχειρηματολογία της είναι η ακριβώς αντίθετη με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού που έχει στο βιογραφικό του την ανατροπή της κυβέρνησης του πατέρα της λόγω μακεδονικού: «Μιλάς και στις εύκολες συνθήκες, που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε, και στις δύσκολες συνθήκες».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, όποτε γίνει αυτό, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά». Ταυτόχρονα ζήτησε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν μια πολιτική σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα καλέσει την Τουρκία για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη.
Είναι κοινό μυστικό ότι δεν συμφωνούν όλοι στη ΝΔ στην προοπτική της Χάγης παρόλο που, τυπικά, η διακηρυγμένη θέση αναφέρεται σε παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν διαφωνεί μόνο η δεξιά πτέρυγα, αλλά ακόμη και πιο μετριοπαθή στελέχη που σαγηνεύονται από το δόγμα της ακινησίας, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια ως ΥΠΕΞ ο Π. Μολυβιάτης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη γνωρίζει πόσο δύσκολη θα είναι εσωκομματικά μια αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά, με ουσιαστικό διάλογο, και επομένως γνωρίζει το σκληρό δίλημμα στο οποίο μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει σύντομα ο πρωθυπουργός. Και όπως εξηγεί βουλευτής της επιρροής της, δεν πρόκειται να παρακολουθήσει απαθής τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική επειδή με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη αποκλείστηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

- από ρεπορτάζ στο TVXS (oλόκληρο ΕΔΩ)