ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Η διπλή υποκρισία Πέτσα με το SMS νο6

Εάν κάτι μπορούμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση είναι η ταχύτητα με την οποία κατασκευάζει εχθρούς, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.
Τώρα, μετά το φιάσκο των προηγούμενων μηνών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει ξανά τη χώρα, όμως οι οχτροί λιγόστεψαν. Τα απείθαρχα γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα μπήκαν στα σπίτια τους για τηλεκπαίδευση (εδώ γελάμε).. Τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν ερμητικά κλειστά. Στις πλατείες άμα τολμήσει να βρεθεί κανείς θα τον υποδεχθούν με «χειροκροτήματα» τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη. Ακόμη και τις εκκλησίες έκλεισαν, όχι με ιδιαίτερη προθυμία, αλλά για να μην φωνάζουν οι «άλλοι».
Και μετά τι κάνουμε; Ο Στέλιος Πέτσας βρήκε τη λύση με το περιβόητο πυροτέχνημά του για τα 1 εκατ. SMS που έστειλαν μετά τις 9 το βράδυ οι «πληβείοι» για σωματική άθληση. Για να προειδοποιήσει ότι πρόκειται για «καταστρατήγηση» που θα παταχθεί πάραυτα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοεί ή αποκρύπτει εσκεμμένα το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι όντως επιλέγουν βραδινές ώρες να γυμναστούν, γιατί ακόμη και Σάββατο και Κυριακή βράδυ υπάρχουν πολίτες που εργάζονται (ως δημοσιογράφος οφείλει να το γνωρίζει αυτό μιας και στον κλάδο μας είναι μάλλον κανονικότητα).
Αγνοεί, ακόμη, ή αποκρύπτει εσκεμμένα ότι η επιλογή 6 δεν είναι μόνο για άθληση, αλλά και για κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι στην Ελλάδα, το 2019, υπήρχαν περίπου 660.000 σκύλοι ως κατοικίδια. (στοιχεία της fediaf - The European Pet Food Industry). Τα νούμερα αυτά αφορούν σε επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία προφανώς μόνο στα ζώα που είναι τσιπαρισμένα. Ενδεχομένως τα σκυλιά να ξεπερνούν και το 1,5 εκατομμύριο κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και εμπειρικά με μία βόλτα στη γειτονιά του (αφού στείλει SMS για άθληση…).
Ως γνωστόν οι σκύλοι δύσκολα μπορούν να περιμένουν υπομονετικά χωρίς βραδινή εξόρμηση για ευνόητους λόγους. Ακόμη κι έτσι, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν ιδιοκτήτες και ζώα συντροφιάς να προσαρμοστούν τόσο άμεσα σε μία απότομη αλλαγή βιορυθμών.
Φτάνουν τα δύο παραπάνω επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν το 1 εκατομμύριο SMS; Ενδεχομένως όχι. Υπάρχουν πολίτες που θα εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη διαδικασία και θα κάνουν του κεφαλιού τους; Πιθανότατα. Όμως το επιχείρημα και το συμπέρασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι πλήρως αυθαίρετο και θυμίζει λογικές επιπέδου «τι δουλειά είχε το 15χρονο στα Εξάρχεια».
Πέρα από την πλάκα. Κύριε Πέτσα υπάρχει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μετά τις 9 και δεν το γνωρίζουμε; Υπάρχει αριθμητικό όριο SMS που επιτρέπεται να δεχθεί η αρμόδια υπηρεσία; Ε τότε γιατί το συζητάμε; Εκτός κι αν η κυβέρνηση γνωρίζει ακριβώς πού πήγαν αυτοί οι 1 εκατομμύριο πολίτες και έχει τα απαραίτητα στοιχεία, όμως ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι η αστυνομία δεν κάνει τέτοια πράγματα.
Και ποιος έχει δώσει το δικαίωμα αναφανδόν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χειρίζεται ως ερασιτέχνης στατιστικολόγος προσωπικά (έστω και χωρίς ονοματεπώνυμα) δεδομένα πολιτών για να φέρει την πραγματικότητα στα δικά του μέτρα και σταθμά;
Μήπως έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν ήδη από την δεύτερη ημέρα του lockdown αποδιοπομπαίους τράγους σε περίπτωση που δεν αποδώσουν και αυτά τα μέτρα;
Άλλωστε αμέσως μετά τη φωτοβολίδα Πέτσα η είδηση αναπαράχθηκε με μεγάλη ταχύτητα και πηχυαίους τίτλους, ενώ δεν άργησαν να εμφανιστούν και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μετά από αυτά τα «ρεκόρ» θα υπάρξουν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο ιός υπάρχει, η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά σοβαρή, οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, αλλά και ο «βιασμός» της λογικής και της ψυχολογίας μας πρέπει να σταματήσει.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται τον ορίζοντα, καθώς η κυβέρνηση, εκτός από προκλητική και αναποτελεσματική στη διαχείριση και της πανδημίας, αποδεικνύεται και αντικοινωνική τόσο σε πράξεις όσο και σε ήθος και ύφος…
Χρήστος Καλλιμάνης / efsyn