ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η Ελευθεροτυπία, ο ΔΟΛ και τα συμφέροντα των εργαζομένων

Επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την ανάλγητη συμπεριφορά Τραπεζών και άλλων σε βάρος των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, έστειλε ο Δημήτρης Tσαλαπάτης της παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιων Δημοσιογράφων» (ΚΕΔΕ). Αναλυτικά:
"Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η αναιμική και θλιβερή..
ανακοίνωση της σύμπραξης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την ανάλγητη συμπεριφορά Τραπεζών και άλλων σε βάρος των εργαζομένων της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» μόνο ως επιδίωξη συνδικαλιστικής παρέμβασης ΔΕΝ μπορεί να εκληφθεί.
Αποτελεί σκόπιμη fast track διαδικασία συγκάλυψης με έντονο παρασκήνιο.
Την Παρασκευή ο δικηγόρος της Προέδρου , που μαζί με συνεργάτη του έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση εργαζομένων, γνώριζε την εξέλιξη αλλά φρόντισαν και οι δύο να μεταθέσουν την γνωστοποίηση, ώστε το θέμα να ΜΗΝ συζητηθεί στο ΔΣ της Ένωσης, που την ίδια μέρα συνεδρίαζε μέχρι τις 5 το απόγευμα. Δεν ήθελαν να υπάρξει διεξοδική συζήτηση.
Οι επιδόσεις των ανακοπών που έκαναν οι Τράπεζες Πειραιώς και Αlpha κοινοποιήθηκαν τελικώς χθες και το περιεχόμενο τους δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Το ζήτημα με το προνόμιο των Τραπεζών, το είχα θέσει όπως θυμούνται, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν η άποψη των 6 της πλειοψηφίας ήταν να δοθεί ζεστό πολιτικό χρήμα στους εργοδότες ΔΗΘΕΝ για να εξοφλήσουν οφειλές σε Ταμεία και δεδουλευμένα εργαζομένων.
Στην τοποθέτηση μου ότι αυτό ισοδυναμεί με κοροϊδία για τους εργαζόμενους διότι προηγούνται οι Τράπεζες και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει ‘η να αντιμετωπιστεί αμέσως για όλες τις περιπτώσεις αφορούσε βεβαίως και την συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και άλλες που είναι από καιρό στην ίδια κατεύθυνση. Η μουδιασμένη απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη αλλά η επίθεση που επιφύλαξε στην πρόταση μου η σύμπραξη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν απλώς επιβεβαίωση του ρόλου της.
Προτείνω λοιπόν το ζήτημα που έχει ανακύψει να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση διότι εκτός των άλλων υπάρχουν οφειλές και για την ΕΣΗΕΑ ( πχ συνδρομές που έχουν παρακρατηθεί) και για τον ΕΔΟΕΑΠ ( ασφαλιστικές εισφορές, αγγελιόσημο από δημοσιεύσεις ισολογισμών και διαφημίσεων).
Θα πρέπει να υπάρξει και ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ σήμερα σχέδιο παρεμβάσεων στις οποίες να πάρουν μέρος και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να ασκηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας σε συνδυασμό με συνδικαλιστικά μέτρα και κινητοποιήσεις.
Την περίοδο 2015-17 το τότε αντιπροσωπευτικό ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, απέδειξε ότι μια τέτοια διαδικασία είναι η πλέον αποτελεσματική. Με τον τρόπο αυτό –και παρά τις θυελλώδεις παρεμβάσεις της τότε κυβέρνησης- άνοιξε και πάλι ο ΔΟΛ που είχε κλείσει με παρεμφερή διαδικασία και διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων.
Βέβαια ενδεχομένως να υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων της, που ως κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ το 2015 αποδέχτηκε, αν δεν επιδίωξε, να θεσπιστούν προνόμια στις Τράπεζες.
Προηγούνται όμως τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και του κλάδου.
Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης"