ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ευτυχώς, πρόκειται για δοκιμή

Ευτυχώς, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στην Πανεπιστημίου είναι τέτοιες που μπορούν σε λίγες ώρες να αναιρεθούν, όπως σε λίγες ώρες υλοποιήθηκαν. Ζαρντινιέρες και κορύνες εύκολα μετακινούνται για να απελευθερωθεί το οδόστρωμα. Ευτυχώς, διότι αυτό σημαίνει ότι όντως οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτήρα δοκιμής και δεν έχει (προ)αποφασισθεί η μονιμότητά τους ερήμην της..
λειτουργικότητας και της λειτουργίας της πόλης.
Το φιλόδοξο σχέδιο για έναν «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα έχει πολλά θετικά στοιχεία. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας στον μοναδικό δρόμο με χαρακτηριστικά λεωφόρου που συνδέει ως κάθοδος το Σύνταγμα με την Ομόνοια, δεν είναι ένα από αυτά. Την τελευταία τριετία στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο της Αθήνας αθόρυβα έχει υλοποιηθεί μία σειρά από παρεμβάσεις πεζοδρόμησης χωρίς να προκληθούν όχληση, αντιδράσεις και επίπτωση στην κυκλοφορία των οχημάτων. Οκτώ μικροί δρόμοι πεζοδρομήθηκαν αλλά δεν πειράχτηκαν η Αθηνάς και η Σταδίου, οι βασικές αρτηρίες μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι νέοι πεζόδρομοι. Από το εμπορικό τρίγωνο απομακρύνθηκε η κυκλοφοριακή επιβάρυνση των οχημάτων που αναζητούσαν θέση στάθμευσης στα δρομάκια.
Στο δαιδαλώδες οδικό δίκτυο του εμπορικού τριγώνου θα μπορούσαν να αναζητηθούν εναλλακτικές για ανάπτυξη ποδηλατοδρόμου, ο οποίος εύκολα θα μπορούσε να συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο που συνδέει το Θησείο με το Μοσχάτο. Στην Πανεπιστημίου δημιουργείται μια λωρίδα για ποδηλάτες, η οποία οδηγεί... πουθενά. Συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια και μετά, τι; Εκτός αν ο ποδηλατόδρομος φτιάχνεται για όσους κατεβαίνουν στο κέντρο για βόλτα και όχι για να εξυπηρετήσει και να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης. Οσον αφορά την εξυπηρέτηση πεζών, στην περίπτωση της Πανεπιστημίου μιλάμε για έναν από τους λίγους δρόμους του κέντρου με τόσο φαρδιά πεζοδρόμια, που είναι ούτως ή άλλως άνετα για όσους κινούνται με τα πόδια. Οι οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 70% ως οδοί διαμπερούς διέλευσης από πολίτες που χρειάζεται να μετακινηθούν από μια περιοχή στην άλλη και το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για βασικούς λόγους: το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας παραμένει από ελλιπές έως προβληματικό ενώ, ας το δεχθούμε, για κάποιες δραστηριότητες –για παράδειγμα αγορά και μεταφορά ογκωδών ή βαρέων αντικειμένων– απαιτείται να χρησιμοποιήσει κανείς αυτοκίνητο. Ας δεχθούμε, επίσης, ότι είναι ωραίο να μπορείς να δεις το κέντρο μιας πρωτεύουσας, ως επισκέπτης, διερχόμενος κεντρικές λεωφόρους με αυτοκίνητο.

Δώρα Αντωνίου / Καθημερινή