ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Και ο «δαίμονας του τυπογραφείου» στο μουσείο Τύπου

Τις ευχαριστίες της ΕΣΗΕΠΗΝ, του ΤΕΑΣ και του Μουσείου Τύπου δέχθηκε οτυπογράφος – λιθογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος για την εικαστική παρέμβαση που καλλιτέχνησε ο ίδιος και τη δώρισε στο Μουσείο.
Πρόκειται για τις μεταλλικές μήτρες, δηλαδή τα κλισέ, από τους τίτλους των εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στην Πάτρα από το 1828 μέχρι το 1941 και τα περιοδικά που εκδόθηκαν στην Πάτρα μέχρι.. το 1943 (με τελευταίο τα «Χρονικά» που ήταν αφιερωμένα στον Κωστή Παλαμά), καθώς και τα αποτυπώματά τους ώστε να είναι ευανάγνωστα. Τα κλισέ είχαν χρησιμοποιηθεί στην έκδοση του βιβλίου του αείμνηστου Νίκου Ε. Πολίτη «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Πολίτης υπήρξε επί 45 χρόνια ο επιμελητής του περιεχομένου και ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.
«Το υλικό μου εμπιστεύτηκαν ο Βαγγέλης και ο Δημήτρης Πολίτης, γιοι του αείμνηστου Νίκου Πολίτη. Το επιμελήθηκα, το ταξινόμησα και θεώρησα χρέος μου να το προσφέρω στην ΕΣΗΕΠΗΝ με το σκεπτικό ότι σε αυτή την πόλη όλοι έχουμε πάρει κάτι, και κάτι πρέπει να επιστρέφουμε» δήλωσε ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, ο οποίος δώρισε επιπλέον μια μεταλλική αναπαράσταση του «δαίμονα του τυπογραφείου» και ένα ιστορικό του. Η δωρεά του τυπογράφου και εικαστικού ήδη εγκαταστάθηκε από τον ίδιο και κοσμεί το χώρο του Μουσείου Τύπου.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ, το ΤΕΑΣ και το Μουσείο Τύπου ευχαριστούν θερμά τον Αντώνη Παπαντωνόπουλο για τη δωρεά του και για την προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανά ορισμένα κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού μας.