ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ετοίμασαν το τέλος του ΕΔΟΕΑΠ

Από την "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Η περιβόητη πρόταση Καπάκου δηλαδή το σχέδιο Κυριακόπουλου/Γκανά (και οι δύο «στελέχη» της ΕΠΗΕΑ) είδε επιτέλους είδε το φως της δημοσιότητας με την υπογραφή της προέδρου της ΕΣΗΕΑ (Μ. Αντωνιάδου) και του Γεν Γραμματέα (Στ. Καπάκου), υπό την θορυβώδη υποστήριξη του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ (Ν. Καρούτζου).
Είναι το σχέδιο απόφασης που καλούνται να υπογράψουν οι Ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου με αυτό στα χέρια ο υπουργός Αν. Πετρόπουλος να καλέσει την τριμερή και να.. νομοθετήσει το εδώ και καιρό επιδιωκόμενο επαγγελματικό Ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Με άλλα λόγια το τέλος του ΕΔΟΕΑΠ.
Γιατί το τέλος του ΕΔΟΕΑΠ; Ιδού γιατί:
  • Το Ταμείο χάνει στην ουσία το αυτοδιοίκητο αφού το ΔΣ με ένα μέλος από κάθε Ένωση (ίσως 2 μόνο για ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ) συν τους εργοδότες χάνει την ισχυρή παρουσία των εκλεγμένων μελών των 4 Ενώσεων και γίνεται ένα σώμα όπου κυριαρχεί η απόφαση εργοδοτών και των «υπαλλήλων» τους, καταργώντας και την ελάχιστη διαφάνεια και έλεγχο που υπήρχε σήμερα.
  • Ο πραγματικός διοικητικός μηχανισμός θα είναι πλέον ο «manager» (όπως ζητούσε εδώ και χρόνια ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Γκανάς) που θα προσληφθεί και οποίος θα στηρίζει την ισχύ των αποφάσεών του στην καταστατική υποχρέωση της απαγόρευσης «ελλειμμάτων» και της πρακτικής αδυναμίας του ΔΣ να διαχειρισθεί την χρήση των πλεονασμάτων. Έτσι ακόμα και αν οι Ενώσεις καταφέρουν να στείλουν στο ΔΣ πραγματικό εκπρόσωπο των εργαζόμενων και όχι «υπάλληλο» των εργοδοτών, ο manager με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες έχει το δικαίωμα να τους απαγορεύει την χρήση των πλεονασμάτων, αν και όταν αυτά προκύψουν. Που πάει να πεί, θα έχει την δυνατότητα να απαγορεύει να διατεθούν πόροι για τις ανάγκες των ανέργων συναδέλφων και να καλυφθούν οι ανάγκες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συναδέλφους που θα το έχουν ανάγκη είτε για φάρμακα είτε για νοσηλεία είτε για πρόνοια.
  • Με την πενταετούς διάρκειας πρόβλεψη για πλεονασματικούς ισολογισμούς και τον διαχωρισμό των ταμείων για υγεία - επικούρηση - πρόνοια μπαίνει από το παράθυρο η απαίτηση των εργοδοτών για «βέτο» στις δαπάνες του οργανισμού. Δεν χρειάζεται πια βέτο, θα το προβλέπει τώρα το καταστατικό. Αν για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται έλλειμμα θα κόβονται άμεσα οι παροχές σε επικούρηση και παροχές υγείας. ‘Οτι ακριβώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα για το 2019 - 2020 σε ότι αφορά σε συντάξεις και φορολογία… Επιπλέον με τον διαχωρισμό αυτό γίνεται το πρώτο αναγκαίο βήμα για να φύγει μεταγενέστερα, η επικούρηση και να πάει στο δημόσιο.
  • Ποιος θα πληρώνει για τη χρηματοδότηση του Ταμείου; Όπως σε κάθε επαγγελματικό Ταμείο εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν τα ίδια ποσοστά για την ασφάλιση. Με 6% οι εργαζόμενοι με 6% και οι εργοδότες. Μόνο που το 6% το εργαζόμενων θα το κρατάνε απ’ ευθείας οι εργοδότες και το δικό τους θα το δίνουν …όταν έχουν. Δηλαδή διπλασιάζεται η εισφορά για τους εργαζόμενους - συνταξιούχους και υποδιπλασιάζεται αυτή των εργοδοτών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Όσο για τον περιβόητο “πόρο” ή αλλιώς “εισφορά” επί του τζίρου, 6% έως 8% έλεγε η αναλογιστική που πλήρωσαν να βγει οι Ενώσεις, μόλις 4% λέει η πρόταση Καπάκου. Κι όσο αφορά στους καναλάρχες,αφαιρείται από την εφορία τους…
Οι πρωτεργάτες του σχεδίου αυτού - από την μία μεριά μέσα στις Ενώσεις μας και από την άλλη στους εργοδότες (καναλάρχες) και την κυβέρνηση - δουλεύουν πάνω από δύο χρόνια για να το βάλουν στο τραπέζι. Χρειάστηκε να εκμεταλλευτούν τη δυσφορία, την αγανάκτηση και την απελπισία των εργαζόμενων από την εφιαλτική κατάσταση που ζούμε εδώ και 6 - 7 χρόνια για να πετύχουν τις πλειοψηφίες που χρειάζονταν μέσα στην ΕΣΗΕΑ ή τον ΕΔΟΕΑΠ για να το “συντάξουν” και να το ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο και να το δώσουν στον Πετρόπουλο να το κάνει νόμο.
Αν θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς είναι η περιβόητη πρόταση Καπάκου είναι ακριβώς αυτό : το τέλος του ΕΔΟΕΑΠ και η αντικατάσταση του με ένα «επαγγελματικό ταμείο» υπό τον έλεγχο των εργοδοτών και της κυβέρνησης.
Έστω και αυτή την ύστατη ώρα εμείς μαζί με όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε σκληρά και μαχητικά για να ανατρέψουμε τα άθλια σχέδια εργοδοτών, κυβέρνησης και δικών τους συνδικαλιστών.
Να κρατήσουμε όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ που ανήκει στους εργαζόμενους, στους ανέργους και στους συνταξιούχους του.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή