ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Ο Κοντομηνάς θα πληρώσει 17 εκατ. ευρώ στον Τσοτσορό

Νομική δικαίωση -και με γενναία αποζημίωση- ήρθε μετά από 15 χρόνια για τον νυν πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορό στη δικαστική αντιδικία του με τον Δημήτρη Κοντιομηνά για την υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.
Το Εφετείο Αθηνών (με την απόφαση αρ. 3025/20-6-2017) δικαίωσε τον κ. Τσοτσορό και επιδίκασε σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά και της εταιρείας Mantelord Ltd το συνολικό ποσό των 17 εκατ. ευρώ (9 εκατ. ευρώ, πλέον νομίμων τόκων από 24/8/2007 7,5 εκατ. ευρώ συν δικαστικά έξοδα 450.000 ευρώ).
Επιπλέον, απήγγειλε προσωπική κράτηση δώδεκα μηνών σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της καταψηφιστικής διάταξης της απόφασης..

 Ακυρο συμβόλαιο

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Κοντομηνάς μέσω παρένθετου προσώπου απέκτησε στις 28 Νοεμβρίου του 2002 την πλειοψηφία του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με συμβόλαιο μεταβίβασης που κρίθηκε παράνομο, άκυρο και εικονικό και με απατηλή συμπεριφορά σε βάρος του μετόχου Στάθη Τσοτσορού «κατά παρέκκλιση από τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθή και αποκρύπτοντας επί έτη τα πραγματικά στοιχεία, τόσο από τον κ. Τσοτσορό όσο και προς τις Αρχές».
Μάλιστα, για τις συνακόλουθες φορολογικές παραβάσεις ο εικονικός μέτοχος καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και καταλογίστηκαν σε βάρος του φόροι πλέον προστίμων περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι την περίοδο 2003-2004, μετά την παράνομη απόκτηση της πλειοψηφίας, ο κ. Κοντομηνάς αθετώντας τη συμφωνία μετόχων για σύννομη, φερέγγυα και απρόσκοπτη λειτουργία του Alpha, προέβη σε σειρά χρηματοδοτήσεων κατά παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, «...κατά τρόπο παράνομο, αδιαφανή και μη εξασφαλίζοντα κατά την κρίση του νομοθέτη την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας».
Επίσης παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα, περί αυξήσης του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία, αρνούνταν να συμφωνήσει στις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία μετόχων.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς προέβη στις παράνομες αυτές ενέργειες με σκοπό τον εξαναγκασμό του Στάθη Τσοτσορού σε εκποίηση των μετοχών του, που -σύμφωνα με τέδρα- αποτέλεσε μονοδρομημένη επιλογή, με συνέπεια συνολική ζημία 9 εκατ. ευρώ και, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων τόκων, συνολικά 17,5 εκατ. ευρώ.

- από τη στήλη Dark Side της εφημερίδας Νέα Σελίδα