ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η επιστροφή που έφερε τη θύελλα

Ολα ξεκίνησαν από μια λακωνική ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στον ιστότοπο του «Βήματος». Ο Βασίλης Μουλόπουλος, πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, έλεγε η ανακοίνωση, αποδέχτηκε πρόταση της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων» που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.
Η ανακοίνωση έγινε αμέσως θρυαλλίδα μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ σύσσωμης της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.
Η επιστροφή Μουλόπουλου στον ΔΟΛ ερμηνεύτηκε από πολλές πλευρές ως «παράδοση» του Οργανισμού στην κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος ήταν μέχρι προχθές πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής». Το 2009 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κομματική του προϋπηρεσία θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως ένδειξη ότι επιχειρείται ο πολιτικός αναπροσανατολισμός των εφημερίδων που εκδίδει ο Οργανισμός.
Ο ίδιος ο Μουλόπουλος επιχείρησε να κατασιγάσει τον θόρυβο διαβεβαιώνοντας ότι στόχος του «δεν ήταν να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά των εφημερίδων», των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος». Στόχος του, είπε, είναι «να προσφέρει διοίκηση» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες των εργαζομένων και της επιχείρησης.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να διαλύσουν την καχυποψία της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης και απόπειρα εγκαθίδρυσης «νέας διαπλοκής».
Το κλίμα που διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή φαίνεται ότι οδήγησε την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή της τακτικής της απέναντι στα media. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που συνήθως περιοριζόταν σε καταγγελτικό λόγο κατά των ΜΜΕ, εξεδήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής τη διάθεση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των προβληματικών επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης. Την ίδια διάθεση έδειξε και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Πρόκειται για εμφανή μετατόπιση από τη θέση που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μόλις πριν από ένα μήνα χαρακτήριζε τις εφημερίδες του ΔΟΛ «φούσκα» που ήρθε η ώρα της να σκάσει.

- από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ