ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ρουβάς, Ρέμος και η ΝΔ

Γράφει η Έλενα Ακρίτα

Είναι καλό να έχουμε βουλευτές με επιστημονική κατάρτιση; Ναι, είναι καλό να έχουμε βουλευτές με επιστημονική κατάρτιση. Είναι καλά τα διπλώματα στον άνθρωπο; Ναι, είναι καλά τα διπλώματα στον άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές. Γιατί σε ειδικές, η αγορά εργασίας χέστηκε πόσα μεταπτυχιακά έχεις για να κουβαλάς καφάσια στις αποθήκες του σούπερ μάρκετ. Έξω ου και το μόττο των φορτοεκφορτωτών Ελλάδος "γαμώ την Οξφόρδη μου γαμώ".
Όμως στο κοινοβούλιο , όσο να πεις, ένα άλφα δίπλωμα ενδείκνυται. Ο δικηγόρος, ο γιατρός, ο μηχανικός, ε πώς ένα prestige το σέρνουν. Κι ας έλεγε η γιαγιά μου που δεν το έλεγε.. “τι του λείπει του ψωριάρη δίπλωμα απ’ το Yale να πάρει.» Που Yale και Harvard εμείς οι Έλληνες τα ‘χουμε γειτονοπούλες στις πάνω ρούγες. Τέτοια εξοικείωση το ακριτικό χωριό με το αντικείμενο.
Κι έτσι, όσο πιο πολλά τα διδακτορικά τόσο πιο καλά γι’ αυτή τη χώρα. Λένε. Ασχέτως που οι περισσότεροι συγχέουν την μόρφωση με την κατάρτιση - κι ας τις χωρίζουν των Περσών οι παρασάγγες.
Ένα πτυχίο Νομικής δεν σε κάνει καλά και ντε καλό δικηγόρο. Οι αμέλειες που κοστίζουν ζωές από κάποιους γιατρούς γίνονται. Τα κτίρια που καταρρέουν κάποιοι μηχανικοί τα έχουν χτίσει. Όχι πως αυτό είναι ένα θέσφατο που τραβάει μια μούντζα συλλήβδην σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Υπάρχουν και κορυφαίοι αλίμονο, άλλωστε τα βραβεία Νόμπελ κλέφτες θα γίνουνε;
Όποτε μπαίνει – ή πρόκειται να μπει – υποψήφιος στα ψηφοδέλτια κάποιος επιτυχημένος επαγγελματίας χωρίς πτυχίο, γίνεται ο χαμός της ιερής αγελάδας. Όλοι οι γκουρού της πολιτικής ορθότητας , μορφωμένοι, ημιμαθείς ή αδαείς, το παίρνουν πολύ προσωπικά.
Από τα βάθη των εμμονών τους, κουνάνε αυστηρά το δάχτυλο στον όποιον δεν είναι διπλωματούχος από μια σχολή έστω Προσθετικής Βλεφαρίδων και Ημιμόνιμου Μανικιούρ-Πεντικιούρ.
Με αυτή την λογική, τα 300 έδρανα της Βουλής είναι ρεζερβέ μόνο από τους πτυχιούχους της εύφορης κοιλάδας. Όλοι οι άλλοι δεν έχουν θέση μια που είναι, βλέπεις, πολιτικοί παρίες που απλά μαγαρίζουν την Κοινοβουλευτική Μεγάλη Ιδέα.
Όλα αυτά με αφορμή το ενδεχόμενο ο Σάκης Ρουβάς και ο Αντώνης Ρέμος (που εκεί μάλλον άκυρος ο συναγερμός) να κατέβουν υποψήφιοι με την ΝΔ. Πάντα, όταν ακούμε για τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές – οι ηθοποιοί έχουν βγάλει και μια ανώτερη σχολή - γινόμαστε θηρία γινόμαστε.
Από πού κι ως πού; Με τι φόντα, τι προσόντα θα με εκπροσωπήσει αυτός(η) εμένα; Εμένα τον Κολοσσό της νόησης και της διανόησης; Με ποιές περγαμηνές ο αμόρφωτος, ο άσχετος, ο έτσι, ο γιουβέτσι.
Λες κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι διακτινίστηκαν από τον πλανήτη Κρυπτόν.
Λες δεν έχουν εμπειρίες, τραύματα, βιώματα σ΄ αυτή τη χώρα.
Λες κι επιτυχημένο καλλιτέχνη ή αθλητή σε κάνει μόνο το ταλέντο κι όχι ο συνδυασμός του με το μυαλό, την κρίση και το ένστικτο.
Κανείς δε λέει πως όλοι οι ‘κοινοβουλευτικοί επιστήμονες’ για τα μπάζα κι όλα τα αγνά παιδιά του μικροφώνου ή της μπάλας οι επίδοξοι σωτήρες. Αλλά ούτε πως ο 'επιστήμων βουλευτής’θα μεγαλουργήσει, ενώ ο εις άλλους τομείς διακριθείς θα ξεφτιλιστεί.
Όμως εμείς – εμείς ο λαός που δίνει ευκαιρίες στον κάθε μαλάκα – κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, δεν μπορεί κάτι κάνουμε λάθος. Το μυαλό μας κινείται σε ένα στενό χολάκι εισόδου που ποτέ δεν λοξοδρομεί.
Στη χώρα αυτή μπορεί να καταρρέουν ιδεολογίες, αρχές, αξιακά συστήματα, αλλά τα στερεότυπα δεν καταρρέουν ποτέ.
Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουμε πως καλός, χρήσιμος, άξιος είναι εκείνος που αγαπάει τον τόπο του και θέλει να δουλέψει γι’ αυτόν. Κι έχουν δει και πέντε πράγματα τα μάτια του.
Σε ένα Κοινοβούλιο πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες. Οι επιστήμονες – κυρίως οι τεχνοκράτες - οι έμποροι, οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, οι νοικοκυρές, οι αθλητές, οι καλλιτέχνες. Φτάνει να νοιάζονται, να δουλεύουν σκληρά, να παράγουν έργο, να είναι έντιμοι.
Φτάνει να μας αγαπάνε. Και να μας το δείχνουνε.
 
- Εφημερίδα Τα Νέα, Σάββατο 14/02/2017