ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Οταν ο Π. Καψής δεν έσωσε «Ελευθεροτυπία» και ΑΛΤΕΡ

(...) Ο Βασίλης Μουλόπουλος, άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την εμπλοκή του στον ΔΟΛ, μέσα στη Βουλή το 2011 έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον για την «Ελευθεροτυπία» και τους απλήρωτους εργαζομένους της, όπως και για το ΑΛΤΕΡ.
Με επίκαιρη ερώτηση προς τον τότε υπουργό Επικρατείας, στέλεχος του ΔΟΛ και επικεφαλής του υβριδίου Σαμαρά (ΝΕΡΙΤ) Παντελή Καψή, είχε διατυπώσει την αγωνία του για το σκοτεινό μέλλον της «Ελευθεροτυπίας»: «Η ιδιοκτησία της “Ελευθεροτυπίας” έχει κάνει μεθοδευμένα αίτηση να υπαχθεί η επιχείρηση στο περιβόητο άρθρο 99, ένα βασικό όπλο που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στους εργοδότες που στερεί από τους εργαζόμενους δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πέντε μήνες και δεν μπορούν καν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας». Και κατέληξε:.. «Πιστεύω ότι τα νομικά και οικονομικά δωράκια που οι κυβερνήσεις κάνουν στους εκδότες διαιωνίζουν τη διαπλοκή και στην κυριολεξία εξοντώνουν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Τι θα πράξετε γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που θέλουν το αυτονόητο, δηλαδή τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους και που θέλουν να παραμείνει ζωντανή και ανεξάρτητη η “Ελευθεροτυπία”;»
Π. Καψής: «Εσκασε πλέον η φούσκα και τις συνέπειές της βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Το κλείσιμο της “Ελευθεροτυπίας” είναι η πρόγευση του τι θα γίνει αν δεν προχωρήσει η μεγάλη δανειακή συμφωνία. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πολυφωνία στον Τύπο αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και για να υπάρχει αυτή η πολυφωνία και η ανεξαρτησία, χρειάζονται υγιείς οικονομικά εφημερίδες, που να μπορούν να στέκονται στα πόδια τους (!).
»Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός με ευθύνη των κυβερνήσεων και αντιθέτως μέσα από τη χρήση της κρατικής διαφήμισης, μέσα από το “μαύρο” χρήμα, μέσα από συνθήκες θεσμικής αυθαιρεσίας, φτιάχτηκε μία τεράστια φούσκα στον χώρο του Τύπου. Και τώρα βλέπουμε τις επιπτώσεις.
Οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν χωρίς έλεγχο τα κεφάλαια. Τώρα δυστυχώς οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος. Θα είναι μεγάλη χαρά όλων μας αν οι εργαζόμενοι στηρίξουν την εφημερίδα και τη διατηρήσουν στη ζωή». Αυτή ήταν νέτα σκέτα η απάντηση του -τότε υπουργού- Π. Καψή!
- από ρεπορτάζ της Αντας Ψαρρά στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)