ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

To Facebook και η (μη) προστασία προσωπικών δεδομένων

Ερώτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Όπως διαπίστωσε, συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για διαφημιστικούς σκοπούς.
Ο Κ. Χρυσόγονος σημειώνει ότι η Οδηγία 58/2002 προστατεύει την ιδιωτική ζωή στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών, μετά από ενημέρωση του χρήστη και μόνο στον βαθμό που σκοπός της συλλογής και αποθήκευσης είναι η διενέργεια ή διευκόλυνση της επικοινωνίας, ή εάν είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας. Όμως, όπως σημειώνει ο κ. Χρυσόγονος, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών βελγικών πανεπιστημίων, το Facebook, του οποίου τη δημιουργία (2004) αγνοούσε η Οδηγία του 2002, εγκαθιστά στους υπολογιστές..
των χρηστών του πληροφορίες και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Η αποθήκευση των πληροφοριών δεν προϋποθέτει συγκατάθεση του χρήστη ούτε είναι αναγκαία για διευκόλυνση επικοινωνίας ή παροχή υπηρεσίας που έχει ρητά ζητηθεί.
Η Επιτροπή ερωτάται εάν η πρακτική αυτή είναι σε γνώση της, ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι χρήστες του Διαδικτύου και πώς μπορεί να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ζήτημα αυτό.