ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η ουρά του Τσίπρα

Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Κλείστε γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους! Διότι αλλιώς θα φαλιρίσουμε, θα σαπίσουμε, θα σβήσουμε, θα χρεοκοπήσουμε. Η παραίνεση, η οποία περικλείει την ίδια σοφία που μας οδήγησε στο θαύμα της τελευταίας πενταετίας, ακούγεται από διάφορες πλευρές τις τελευταίες μέρες. Περικλείει μάλιστα όλη τη σοφία των παλιών - Αλέκος Παπαδόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, για παράδειγμα- που μας πρόκοψαν. Αλλά και όλη τη σοφία των νέων -Σταύρος Θεοδωράκης, για παράδειγμα- που υπόσχονται να μας προκόψουν.
Εννοείται ότι η σοφή παραίνεση είναι εγχώριας παραγωγής. Οι επαπειλούμενες καταστροφές όμως, αν το προσέξατε, είναι εισαγόμενες. Διότι είναι οι διάφοροι Σόιμπλε της σκληρής γραμμής που εκβιάζουν με λιμούς και καταποντισμούς. Οι δικοί μας ανοίγουν πρωί, απόγευμα, βράδυ, το.. τηλεοπτικό πακέτο και δείχνουν στο πλήθος το κομμένο κεφάλι: Αυτά σας περιμένουν. Και φυσικά, ως άνθρωποι σοφοί και έμπειροι, απαιτούν από την κυβέρνηση το αυτονόητο: Συμφωνία γρήγορα. Που μεταφράζεται στη μνημονιακή ελληνική με ένα και μόνο τρόπο: Κατεβάστε τα γρήγορα.
Και σου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκεται ούτε ένας από τους αυτουργούς των παλιών συμφωνιών, από το στρατόπεδο των σοφών εν γένει, να ψελλίσει έστω: Μη συμφωνήσετε σε ό,τι κι ό,τι. Μη δεχτείτε μειώσεις στις συντάξεις, για παράδειγμα. Ή διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. Ή μακροημέρευση της οιονεί δικτατορίας των δανειστών. Επιδιώξτε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει κάποια, έστω, από κείνα για τα οποία οι Έλληνες αποφάνθηκαν στις εκλογές. Όχι. Μόνο υπογράψτε αυτό που βάζει μπροστά σας ο κάθε αγοραίος εκβιαστής. Και γρήγορα μάλιστα, γιατί καιγόμαστε.
Μερικοί μπορεί και να πιστεύουν στον σοφό της σοφίας τους. Αν και θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί από τα υπαρκτά αποτελέσματα των γρήγορων υπογραφών τους. Οι άλλοι όμως, οι πολλοί, οι επιμένοντες στην ανάγκη να τα κατεβάσουμε γρήγορα, αθλιότητα διαπράττουν. Γιατί, πρώτον, αποδέχονται να είναι διαπιστευμένοι εισαγωγείς εκβιασμών. Και δεύτερον, περιφερόμενοι χρόνια με κομμένες ουρές, προσδοκούν τη μίζερη δικαίωσή τους ξέρετε πού; Στη στιγμή που οι δανειστές θα επιδεικνύουν σε όλο τον κόσμο την κομμένη ουρά του Τσίπρα. Και του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλων μας.
Ως εκ τούτου, συμφωνία γρήγορα. Εντάξει, και σιγά τη σοφία. Αλλά πρώτα-πρώτα συμφωνία με την ουρά στη θέση της. Γιατί η αξιοπρέπεια είναι και υλική δύναμη...
(Αυγή)