ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

New media, old media: πόλεμος ή συνύπαρξη;


Ο δημοσιογράφος και τεχνικός υπεύθυνος του ιστοχώρου της «Αυγής», Μιχάλης Παναγιωτάκης, απαντά στις 3 ερωτήσεις της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας:
- New media, old media: πόλεμος ή συνύπαρξη;
 Συνύπαρξη σε ένα νέο «οικοσύστημα» πληροφορίας. Με αναγκαστικό μετασχηματισμό των παλιών. Σε κάποιο βαθμό και συγχώνευση. Οσα παλιά δεν αλλάξουν θα εξαφανιστούν.
- Τα social media σάς ιντριγκάρουν;
Είναι κυρίαρχο μέρος της δημόσιας σφαίρας. Εχουν αναγκαστικό ενδιαφέρον, με την έννοια πως αποτελούν βασικό κομμάτι ενημέρωσης και..  κοινωνικοποίησης για όλο και περισσότερο κόσμο. Μεταλλάσσονται και αυτά ραγδαία.
- Πόσο εκτυφλωτικό είναι το νέφος της πληροφορίας;
Τόσο ώστε να χάνεται. Για να πλοηγηθείς μέσα από αυτό και να βρεις το ουσιώδες και να διακρίνεις το ψέμα και την ανοησία χρειάζεται μια νέα παιδεία που πρέπει να ξεκινάει από νωρίς. Επίσης, χρειάζεται και ένας άλλος τρόπος ανάγνωσης και αξιολόγησης του διαδικτυακού κειμένου και της σημασίας του. Τα δεδομένα φτιάχνουν πληροφορία και η πληροφορία γνώση. Αλλά για να γίνουν τα δυο βήματα αυτά, χρειάζεται να διαμεσολαβεί μια παιδεία.