ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Εργαζόμενοι σε sites: σύγχρονοι δούλοι σε σύγχρονα κάτεργα

Συντάκτης ροής, social media manager, content editor, καταχωρητής, εξωτερικός συνεργάτης με το κομμάτι και πολλά ακόμα: χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα στον τομέα των sites και των ηλεκτρονικών εκδόσεων. Μόνο που δεν είναι ούτε ακριβώς θέσεις, ούτε εργασία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των sites λειτουργούν ως σύγχρονα κάτεργα και οι εργαζόμενοι ως οι δούλοι του 21ου αιώνα. Και οι παραπάνω λέξεις δεν χρησιμοποιούνται μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά αφού όταν μιλάμε για εργασία σε sites κυρίως έχουμε να κάνουμε με μαύρη, ανασφάλιστη εργασία, 10ωρες και 12ώρες βάρδιες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και πενιχρούς μισθούς.
Μία από τις καλύτερες συνθήκες που μπορεί να βρεθεί σε sites είναι το.. 6ήμερο, 8ώρο «μπλοκάκι» για 400-600 ευρώ καθαρά. Το 6ήμερο συνήθως μεταφράζεται σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς και δυο Σ/Κ ξεκούραση το μήνα. Το «μπλοκάκι» (και μερικές φορές η δουλειά από το σπίτι) διασφαλίζει ότι ο σύγχρονος μισθωτός σκλάβος δεν θα έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας που εκτελεί: δεν θα δικαιούται υπερωριακή αμοιβή για τα Σ/Κ, τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες και δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί συνδικαλιστικά, ως «ελεύθερος επαγγελματίας», για τη 12ήμερη εργασία.
Ολες οι παραπάνω εύστοχες διαπιστώσεις περιέχονται σε κείμενο που μοίρασε η «Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ» κατά την χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ για τον εργασιακό μεσαίωνα στα ψηφιακά μέσα, Η «Συνέλευση» παρενέβη και με τοποθετήσεις - ερωτήσεις.(διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο). 
Κατά την χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ πήρε το λόγο και η πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕΡ, Γιώτα Αντωνοπούλου που επεσήμανε –μεταξύ άλλων- ότι το 2014 θα είναι έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο καταστατικό λειτουργίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Τώρα σε τι ακριβώς συνίστανται αυτές οι μεταρρυθμίσεις μένει να το δούμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν προμηνύεται τίποτε καλό...