ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Πόσα Ρίχτερ ήταν ο σεισμός της Κεφαλονιάς;

Αγωνία κι έντονη ανησυχία από τους ισχυρούς μετασεισμούς

Διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό στην περιοχή της Κεφαλονιάς, καθώς το μέγεθός του υπολογίζεται από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
Διαφορετικές μετρήσεις ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που έδωσε πρώτο τη σεισμική δόνηση. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του, ο σεισμός ήταν μεγέθους έξι βαθμών..  της κλίμακας Ρίχτερ, είχε βάθος 24 χιλιόμετρα και επίκεντρο δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.
Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.
Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με 12 μετασεισμούς μεγέθους πάνω από 3,5 Ρίχτερ, διχάζει τους σεισμολόγους. Κάποιοι την θεωρούν καλή εξέλιξη εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν όχι από τους πολλόυς μετασεισμούς αλλά από το γεγονός ότι αυτοί είνια ισχυροί. Μάλιστα στις 20:45 σημειώθηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το εστιακό βάθος του οποίου εντοπίζεται στα 10χλμ., προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.