ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι έμπειροι Καψής και Μιχελάκης μίλησαν για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ από την πολιτική εξουσία

Ποιός υπουργός είχε διορίσει όλους τους δημοσιογράφους που «κάλυπταν» το υπουργείο του;

Aπό πρώτο χέρι γνωρίζουν και ο Παντελής Καψής και ο Γιάννης Μιχελάκης τις «δύσκολες σχέσεις» της πολιτικής εξουσίας με τα Μέσα Ενημέρωσης και σε αυτές αναφέρθηκαν σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ χθες βράδυ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής (επί χρόνια διευθυντής στα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ του συγκροτήματος Λαμπράκη) και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης (στρατευμένο στέλεχος επί μακρόν και διευθυντής σε τηλεόραση κι εφημεριδες) εύκολα μετεπήδησαν από τα Μέσα στην Πολιτική και μάλιστα χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό... Σαν έτοιμοι από καιρό!
Ηταν λοιπόν οι πλέον κατάλληλοι να μιλήσουν στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα;»
Ο Καψής (με την πείρα του στα ΜΜΕ αλλά -πλέον- και στην πολιτική) είπε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τρόπους να παρεμβαίνει στα Μέσα Ενημέρωσης μέσω θεσμικού, οικονομικού και διοικητικού ελέγχου. «Στην χώρα μας υπάρχει θεσμική αυθαιρεσία, αφού οι περισσότεροι..
σταθμοί λειτουργούν με προσωρινές άδειες που ανανεώνονται. Αυτή η θεσμική αυθαιρεσία δίνει μεγάλες δυνατότητες σε μία κυβέρνηση που θα θελήσει να τις εκμεταλλευτεί. Έχει όμως κι άλλες δυνατότητες επηρεασμού μία κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα, διορίζοντας δημοσιογράφους σε κρατικές θέσεις
» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο Καψής, έκανε αναφορά σε υπουργό που είχε διορίσει όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το υπουργείο του.
Από την πλευρά του ο άλλος έμπειρος, ο Μιχελάκης, είπε ότι οι δημόσιες μορφές εξουσίας προσπαθούν πάντα να επηρεάσουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στον Κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων που όπως είπε «λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας αλλά και ως «οδηγός» για αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός τους».
Και εύλογα, ακούγοντάς τον, αναρωτήθηκε κάποιος: Αραγε δεν είναι αντιδεοντολογικό ένας δημοσιογράφος έτσι ξαφνικά(;) να παρατάει το «λειτούργημά» του, τη δημοσιογραφία δηλαδή, για να ασχοληθεί με την πολιτική υπηρετώντας ένα κόμμα; Μήπως άραγε εξαργυρώνει κάτι; Και αυτό σίγουρα δεν είναι το ότι ήταν αμερόληπτος και τήρησε την δεοντολογία...