ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τρόικα: Η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών


Πολύ ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ του Γιάννη Αντύπα στο Εθνος σχετικά με τις πιέσεις - προθέσεις της τρόικας να μειωθεί ο στρατός και να απομακρυνθούν Επαγγελματίες Οπλίτες (Επ.Οπ).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενόψει της επικείμενης έλευσής τους για τον νέο έλεγχο, έχουν καταστήσει σαφές στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών»! Οι ελεγκτές υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συντηρεί δύο δημόσιες διοικήσεις, καθώς το μέγεθος του στρατού συγκρίνεται με εκείνο του στενού δημόσιου τομέα.
Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό. Η τρόικα ζητεί haircut της τάξης του 30% στο «βαθύ κράτος». Δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι μόνιμοι, ο «κλήρος» πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.
Οπως αναφέρει ο Γιάννης Αντύπας στο ρεπορτάζ του, όσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που.... προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης. Λύση για τις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία.

Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι πως θα απαντήσει τώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος στο παρελθόν έχει διαψεύσει τα σενάρια ότι σχεδιάζεται να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις μερικών χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών.