ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά να γελάσουμε

ΔΥΟ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Κυκλοφόρησαν το νέο άλμπουμ
του Στάθη με τίτλο «Τα Ανδρείκελα»
aπό τις Εκδόσεις Λιβάνη
και στην Ιταλία ημερολόγιο
με την υπογραφή του Altan



Το αιώνιο δίλημμα των γελοιογράφων: Να γίνεται χαμός, κλαυθμός και οδυρμός, να γκρεμίζονται όλα ένα γύρω και να χάνει η μάνα το παιδί για να έχουμε εμείς άφθονο υλικό ή να ζούμε σε εποχές ήρεμες, χαλαρές και ατάραχες με ορατό τον κίνδυνο της απελπισίας από την απουσία ερεθισμάτων;
Επειδή τον ξέρω καλά τον Στάθη, είμαι σίγουρος ότι θα απαντούσε «μωρέ ας περνάει καλά ο κόσμος κι ας εικονογραφώ εγώ παιδικά βιβλία». Από την άλλη βέβαια, το ένστικτο του κυνηγού δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Κι όταν του δίνεται η ευκαιρία, σπεύδει να την αδράξει και να την ξεζουμίσει.

Το αποτέλεσμα; Υπολογίστε 28 βιβλία με σκίτσα, γελοιογραφίες, κόμικς, ιστορίες χωρίς λόγια και εικονογραφημένα τραγούδια (από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», «Βαβέλ», «Κέδρος» και «Πατάκη») που φέρουν την υπογραφή του Στάθη. Συν ένα ακόμη, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη». Το άλμπουμ «Τα Ανδρείκελα», με σκίτσα που.... δημοσιεύθηκαν στην «Ελευθεροτυπία», στους «4 Τροχούς», στο «Παρόν» και στα «Επίκαιρα» κατά τη διάρκεια του 2009 και τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους.

Η σούμα; Θα ξαναγυρίσω στο δίλημμα της αρχής και στους σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς των ημερών. Είναι τέτοια η εποχή που και να θέλει ν' αγιάσει ο μάχιμος γελοιογράφος, αποκλείεται να μην αισθανθεί τα νύχια του και τους κυνόδοντές του να μεγαλώνουν. Εκλογές, μνημόνιο, ΔΝΤ, απ' όλα έχει ο μπαξές για να επιλέξει και να εμπνευσθεί. Και εμπνέεται φυσικά και ακονίζει το πενάκι του και σκιτσάρει και του προκύπτουν τα «Ανδρείκελα», ένα άλμπουμ τόσο αιχμηρό που σε πληγώνει με την πρώτη ματιά.

Σε πληγώνει αλλά δεν σε οδηγεί στην κατάθλιψη. Γιατί; Διότι ο Στάθης (όπως και όλοι οι σπουδαίοι γελοιογράφοι) κερδίζει το χαμόγελο του αναγνώστη έστω και την ύστατη στιγμή. Κι αυτό το χαμόγελο μπορεί να γίνει η βάρκα της ελπίδας, στο πέλαγος του αγνώστου.

ΥΓ.: Μια και μιλάμε για σπουδαίους γελοιογράφους, δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία (μέσω του περιοδικού «Espresso» και της εφημερίδας «Repubblica») ένα ημερολόγιο που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Altan. Το μότο της διαφημιστικής του καταχώρισης, τα λέει όλα: «2011. Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά να γελάσουμε!». Οποιος θέλει το ημερολόγιο του Altan, ας στείλει mail στο altan@enet.gr. Ενα αντίτυπο έχω, θα τηρηθεί προτεραιότητα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ ksanthakis@enet.gr / Μέσα & media / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία