ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Χάνει έδαφος η Microsoft

Αν κάποια στιγμή εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή σας ένα παράθυρο, που θα σας παρουσιάζει εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο πλην του Internet Explorer, μη σας πιάσει πανικός, κάθε άλλο.
Από σήμερα οι υπολογιστές με Windows στην Ευρώπη θα αρχίσουν να προβάλλουν τη συγκεκριμένη λειτουργία, σε εφαρμογή σχετικής συμφωνίας της Microsoft με... την Ε.Ε. Η εταιρεία είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας των υπηρεσιών της Κομισιόν, καθώς ο τρόπος ενσωμάτωσης του Internet Explorer θεωρούνταν πως δεν αποθάρρυνε τους χρήστες από την αναζήτηση και εγκατάσταση εναλλακτικών προγραμμάτων.

Ωστόσο, παρά αυτή την έμμεση προώθηση της δικής της εφαρμογής, η Microsoft έχει δει τα τελευταία χρόνια το μερίδιό της στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης να πέφτει διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία του Statcounter (www.statcounter.com), ο Internet Explorer ήταν εγκατεστημένος στο 65% των υπολογιστών παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2009, ενώ τώρα το ποσοστό του έχει πέσει στο 54%. Ο καταλύτης και ο μεγαλύτερος κερδισμένος από αυτή την πτώση είναι ο «εναλλακτικός» Firefox, το μερίδιο του οποίου υπολογίζεται στο 31% παγκοσμίως και στο 39% στην Ευρώπη. Μάλιστα, στην Ελλάδα τα δύο προγράμματα εκτιμάται ότι κατέχουν από 44,5%.

Γενικότερα εκτιμάται ότι η λειτουργία επιλογής, γνωστή και ως Browser Choice, θα συρρικνώσει περαιτέρω το μερίδιο του Internet Explorer, αφού οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν και να δοκιμάσουν με ευκολία άλλα προγράμματα περιήγησης.

του Νικου Μουμούρη από την Ελευθεροτυπία