ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Mπουγέλα...


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, χειμερινά ή θερινά, είναι βούτυρο στο ψωμί των περισσότερων μίντια. Ειδικότητά τους οι ενέσεις φόβου στα πλήθη. Πολλοί «μιντιακοί», κάθε είδους και Μέσου, απέκτησαν τη δεξιότητα της δημιουργίας πανικού με της μάνας του το γάλα –της δημοσιογραφικής μάνας τους, δηλαδή. Η οποία είναι πιο γόνιμη όταν πρόκειται για τηλεόραση –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα Μέσα δεν δαγκώνουν τη φέτα τού βουτύρωμένου ψωμιού.

Σε ανέμους, χιόνια, βροχές και καύσωνες οι ειδικευμένοι στην παραγωγή φρίκης κάνουν πάρτι. Εδώ και έναν δυο μήνες είχαν αρχίσει να παίζουν τα νταούλια για το καυτό καλοκαίρι –καλοκαίρι της κολάσεως!– που μας περίμενε. Και από την απλή και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ενημέρωση, περνούν στην εντατική καλλιέργεια του φόβου. γιατί αυτό «πουλάει» ή έτσι νομίζουν.

Όταν πριν από καμιά δεκαριά ημέρες φάνηκαν στον μακρινό ευρωπαϊκό ορίζοντα οι πρώτοι καύσωνες που κατηφόριζαν κατά νότο, οι DJ του τρομοπάρτι ανέβασαν τα ποτεσιόμετρα των ενημερωτικών ουρλιαχτών στο τέρμα. Βοήθησαν σε αυτό και κάποιοι μετεωρολόγοι που συναγωνίζονται στο ποιος θα είναι πιο πειστικός στην επέλαση του καύσωνα.

Πριν μερικές ημέρες παρουσιαστής ραδιοφωνικού μαγκαζίνο ρωτούσε μετεωρολόγο για τις επερχόμενες θερμοκρασίας: «38 με 39» απάντησε εκείνος. «Μπορεί και 41, 42;» ρώτησε –σχεδόν απαντώντας– ο δημοσιογράφος, λες και ένοιωθε έναν εσωτερικό θρίαμβο με τον υψηλό δείκτη του θερμόμετρου.

Και μόλις την περασμένη Τρίτη, μια κυρία του ραδιοφώνου άρχισε την εκπομπή της εύθυμα και χαριτωμένα: «Χαρείτε όσο χαρείτε σήμερα, που έχει δροσερό αεράκι, γιατί από αύριο…».
Από αύριο τι;
Από αύριο τα ρεπορτάζ παραλίας, που ήδη αφθονούν, θα πολλαπλασιαστούν. Ίδια όπως κάθε χρόνο. Με λουόμενους να μας λένε αδιάφορες ατάκες κομματιασμένες σε δευτερόλεπτα από το μοντάζ.

Στην τηλεόραση αντιγράφουν το πέρσι που είχε αντιγράψει το πρόπερσι, το πρόπερσι που είχε αντιγράψει το προ-πρόπερσι κ.ο.κ. Και το κάθε Μέσο αντιγράφει σε τρομοφοβία το άλλο, προσθέτοντας όμως την δική του πινελιά για να υπερθεματίσει.

Μας είπαν πως στις κρίσιμες ημέρες η χώρα θα είναι σαν μια χύτρα με το καπάκι πάνω της, μας θύμισαν την εκατόμβη του 1987 με τους νεκρούς τού καύσωνα, μας μίλησαν για τον πιο θερμό Ιούλιο στα τελευταία 120.000 χρόνια (εκατόν είκοσι χιλιάδες!), μας έδειξαν το δράμα χωρών με τους πολίτες τους να λιώνουν από τη ζέστη.
Ώρες είναι να θυμηθεί κάποιος τηλεοπτικός και το παλιό κλασικό ρεπορτάζ με το αυγό. Αυτό που το σπάνε στην άσφαλτο, ή σε καπό αυτοκινήτου, και υποτίθεται ότι τηγανίζονται.
Ξεπερασμένο! Τον δρόμο για κάτι πιο μοντέρνο έδειξε Αυστριακός τηλεοπτικός παρουσιαστής που αυτομπουγελώθηκε μέσα στο στούντιο, αδειάζοντας ένα μπουκάλι νερό στο κεφάλι του.
Μη μας βάζεις ιδέες, συνάδελφε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σιγά την πρωτοτυπία με το μπουκαλάκι νερού τού Αυστριακού. Ο «δικός» ο Ραπτόπουλος, της Θεσσαλονίκης, έχει κάνει το ίδιο μπροστά στην κάμερα με ένα βάζο μέλι...

Διον. Βραϊμάκης / HardDog