ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η ημέρα που η κυκλοφορία της Αυγής είχε αύξηση 92%...


...και της Εφημερίδας των Συντακτών 31% 

Η Αυγή περνάει βαθιά κυκλοφοριακή κρίση, όπως το σύνολο του Τύπου άλλωστε. Αλλά η δική της παγίωση σε λιγότερα από 800 φύλλα ημερησίως (εξαιρούνται τα κυριακάτικα) καθιστούν την πορεία της εξαιρετικά δύσκολη. Γι’ αυτό προκαλεί αίσθηση η κατακόρυφη αύξηση της κυκλοφορίας της την επομένη της παραίτησης Τσίπρα από την ηγεσία του Σύριζα. Γενικότερα στις 30 Ιουνίου, οπότε αναγγέλθηκαν από το Τύπο οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, υπήρξε περιστασιακή άνοδος της κυκλοφορίας των εφημερίδων, τουλάχιστον αυτών των οποίων γίνεται ακόμα η δημοσιοποίηση των πωλήσεών τους. Στις 30/6 τα πρωινά φύλλα αύξησαν τις κυκλοφορίες τους κατά 18% και τα Απογευματινά κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα (Παρασκευή) της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Η Αυγή που κυκλοφόρησε την επομένη της παραίτησης με μονοθεματικό πρωτοσέλιδο, μεγάλη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και τίτλο «Περήφανοι για το ταξίδι στην Ιστορία», πούλησε 1.380 φύλλα, έναντι 720 της Παρασκευής 23 Ιουνίου, δηλαδή 660 περισσότερα που συνιστούν αύξηση 92%. Οι κυκλοφορίες αυτές είναι οι τελευταίες που έχουν γίνει γνωστές από το Άργος, το πρακτορείο διανομής Τύπου, και έτσι δεν ξέρουμε πόσα από τα φύλλα αυτά κατάφερε να κρατήσει η εφημερίδα στη έκδοση του Σαββάτου, 1 Ιουλίου, αλλά και στις επόμενες ημέρες –κάτι που θα το γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ημέρα, 30 Ιουνίου, η Εφημερίδα των Συντακτών (μονοθεματική πρώτη σελίδα με τίτλο «Γενναία απόφαση - Νέα εποχή») είχε πωλήσεις 5.730 φύλλων έναντι 4.370 της αμέσως προηγούμενης Παρασκευής, δηλαδή 1.360 περισσότερα και αύξηση 31%.

Κατά τα άλλα στις 30/6 ο Ελεύθερος Τύπος πούλησε 4.060 αντίτυπα (+4%), η Ελεύθερη Ώρα 1.480 (+8%), ο Ριζοσπάστης 1.640 (+6%), και η Star 1.920 (0%). Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο πούλησαν οι άλλες εφημερίδες, κυρίως της άλλης πλευράς, που πρόβαλαν την παραίτηση, όπως το Μανιφέστο λόγου χάρη που είχε επίσης μονοθεματικό πρωτοσέλιδο, με φωτογραφία Τσίπρα και γιγαντότιτλο «ΕΦΥΓΕ».

Οι κυκλοφορίες της Δευτέρας των εκλογών

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι εκλογές εκτόξευαν στα ύψη τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου, την επομένη των δεύτερων εκλογών, οι απογευματινές εφημερίδες που επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση των πωλήσεών τους, είχαν συνολικά αύξηση 30%. Η Εφημερίδα των Συντακτών πούλησε 5.960 (+28%), ο Ελεύθερος Τύπος 5.030 (+36%) και η Ελεύθερη Ώρα 1.616 (+21%). Από τις πρωινές εκδόσεις ο Ριζοσπάστης και οι Αυγή, που κυκλοφόρησαν εκτάκτως Δευτέρα και συνεπώς δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, πούλησαν 2.240 και 800 φύλλα αντίστοιχα, ενώ η (απολιτίκ) Star έφτασε στα 1.810 και είχε φυσιολογική πτώση 7%.

- από το Harddog