ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Ημέρα της Βαστίλης: 130.000 αστυνομικοί στους δρόμους για τον φόβο επεισοδίων


Η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιεί 130.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης εν όψει της γαλλικής εθνικής εορτής, της ημέρας της Βαστίλης, αύριο Παρασκευή 14η Ιουλίου. Αιτία, ο φόβος πως μπορεί να ξεσπάσουν νέα επεισόδια εξαιτίας του θανάτου του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού και της οργής που έχει προκαλέσει η εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία.
Τα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Όπως είπε, σήμερα Πέμπτης και αύριο Παρασκευή θα αναπτυχθούν 45.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, ενώ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης της αστυνομίας, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα.
Επίσης, λεωφορεία και τραμ θα σταματήσουν να εκτελούν δρομολόγια στις 10 το βράδυ (11 ώρα Ελλάδας) και τις δύο ημέρες. Μετρό και προαστιακός θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ο θάνατος του δεκαεπτάχρονου Ναέλ Μ. από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου στις 27 Ιουνίου πυροδότησε επεισόδια για αλλεπάλληλα βράδια, με κτίρια να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, όπως και οχήματα, καταστροφές και λεηλασίες δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών και καταστημάτων σε αρκετές πόλεις.
Οι ταραχές κόπασαν, όμως η κυβέρνηση Μακρόν φοβάται αναζωπύρωσή τους με αφορμή την εθνική γιορτή.
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση της πώλησης και της χρήσης πυροτεχνημάτων σε εθνική κλίμακα και αρκετοί δήμοι ακύρωσαν εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την παραδοσιακή ομιλία όπως γίνεται κάθε χρόνο και η οποία συνήθως αναμεταδίδεται απευθείας από τηλεόρασης σε εθνικό δίκτυο.