ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Επιχείρηση «Νόστος»: O Γιώργος Ι. Αλλαμανής για τον Νικόλα Ζηργάνο


Πρέπει να ‘τανε Ιούνιος του 1999, όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία σφύριξαν τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο που μαινόταν από τον Φεβρουάριο, πρώτη είδηση εξοντωτικής διάρκειας. Ως
παράπλευρη δημοσιογραφική απώλεια είχαν ανατιναχτεί επί 3,5 μήνες οι βάρδιες σε εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα - ακόμα δεν υπήρχαν πολλά site. Κυλιόμενα 8ωρα, 10ωρα, ενίοτε και 12ωρα χωρίς ρεπό, χωρίς έλεος.
Η κατάπαυση του πυρός άφησε τσακισμένη τη ραχοκοκαλιά των Βαλκανίων. Οι βάρδιες επέστρεψαν σε συνθήκες ρουτίνας. Τότε η κοινότητα (που λέει ο λόγος…) των εξουθενωμένων «διεθνατζήδων» της Αθήνας έκανε πάρτι για τη λήξη του πολέμου σε μια ταράτσα στο Παγκράτι, δε θυμάμαι πια ούτε ποιος πήρε την πρωτοβουλία, ούτε ποιανού ήταν το σπίτι. Είχα μόλις εγκαταλείψει τα μαγειρεία των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων (του Mega, του πρώτου ΣΚΑΙ και του Alpha) και δούλευα πάλι σε εφημερίδα, στο «Βήμα» - σα να ‘χα μπαρκάρει δέκα χρόνια και να ξαναπάτησα το πόδι μου στη στεριά.
Πήγα. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Ήμασταν ο καθένας ένα δεκάλεπτο για τους άλλους. Το link που έπεσε, η ανταπόκριση που «ντύθηκε» πλάνα με την ψυχή στο στόμα, τα αιματοβαμμένα αδέλφια μας οι Σέρβοι, οι εγκληματίες πολέμου Ουτσεκάδες, ο γιαλαντζί ειρηνοποιός Κλίντον, η κατώτερη των περιστάσεων γριά Ευρώπη – τέτοια. Και «άιντε, καλό καλοκαίρι».
Ένας τύπος με ζωηρό βλέμμα μίλαγε (και) για όλα αυτά. Όπως κι εγώ άλλωστε. Μας σύστησαν. Ε, λοιπόν, ξαφνικά, σα να βγήκαμε σε ξέφωτο. Απομονωθήκαμε για καμιά ώρα, κατεβάσαμε κουρτίνες στην οχλοβοή. Βρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε για μουσική, για σινεμά, για βιβλία, για ταξίδια, για σχέδια εφικτά και για όνειρα διαβατάρικα. Ήταν ο Νικόλας ο Ζηργάνος.
Η ζωή, η κουμπαριά, η συνοδοιπορία, οι συνομιλίες, το Χόρτο Πηλίου και το Πηγάδι Λεωνιδίου ακολούθησαν. Ποτέ δεν στέρεψε ο θαυμασμός μου για την πολυσχιδή προσωπικότητά του.


 Όταν μου ‘στειλε τις πρώτες σελίδες της «Επιχείρησης Νόστος» ήξερα ότι είναι ο μόνος που μπορούσε να μετατρέψει σε συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα το κουβάρι της ντόπιας και διεθνούς αρχαιοκαπηλίας (έχουν μείνει στην ιστορία τα ρεπορτάζ του στην «Ελευθεροτυπία»), των διαπλεκόμενων ελληνικών ΜΜΕ όπου φάγαμε τα νιάτα μας, τα βρόμικα παιχνίδια των κυβερνώντων στον πολιτισμό, τη διαφθορά στην αστυνομία, το οργανωμένο έγκλημα, τις παθογένειες της Δικαιοσύνης, το έτοιμο να χάψει μισές αλήθειες τμήμα της ελληνικής κοινωνίας – προσθέστε και τρία τέσσερα ζεστά πτώματα.
Το υποδειγματικά γραμμένο νουάρ του Νικόλα «Επιχείρηση Νόστος» το παρουσιάζουμε τη Δευτέρα 13/3 στις 6.30 το απόγευμα, στο Καφενείο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πατησίων, πριν η «Μητσοτάκης ΑΕ» και η «Μενδώνη ΕΠΕ» το ξεπουλήσουν σε αλυσίδες εστίασης.
Εκλεκτή ομήγυρη. Ο συγγραφέας υπογράφει και αντίτυπα, τα πάει δε μια χαρά και στα προφορικά.

Γιώργος Ι. Αλλαμανής (fb)