ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Οι διευθυντικές θέσεις στα ΜΜΕ...


Χαμηλή παραμένει η παρουσία γυναικών σε επιτελικές θέσεις Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας. Η έρευνα, παγκόσμιας εμβέλειας, από Ινστιτούτο Ρόιτερς για το μέλλον της Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησε δεδομένα σε 12 αγορές και στις πέντε ηπείρους, θέτοντας στο μικροσκόπιο της 240 οργανισμούς ενημέρωσης, με έντονο αποτύπωμα στο χώρο των ΜΜΕ, ψηφιακών και παραδοσιακών.
Από τις 180 επιτελικές θέσεις των 240 ΜΜΕ, μόλις το 22% βρίσκονται γυναίκες δημοσιογράφοι παρά το γεγονός ότι κατά μέσο όρο το 40% του δημοσιογραφικού προσωπικού στις 12 αυτές αγορές είναι γυναικείο. Βέβαια σε σύγκριση με το 2022 το ποσοστό αυτό είναι αισθητά βελτιωμένο καθώς το οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούσαν το 21% των επικεφαλής μίντια.
Στις νέες επιτελικές θέσεις που καταγράφηκαν φέτος στην έρευνα- συνολικά 38- μόλις οι εννέα καλύπτονται από γυναίκες (26%). Στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία στις μισές από τις επιτελικές θέσεις, πέρσι, αναδείχθηκαν γυναίκες, εν αντιθέσει με πολλές άλλες χώρες στις οποίες ανατέθηκαν διευθυντικά καθήκοντα σε ελάχιστες γυναίκες. Ενδεικτικά το ποσοστό των γυναικών σε επιτελικές θέσεις ΜΜΕ στο Μεξικό ήταν 5% ενώ στις ΗΠΑ ήταν 44%.
Και στις 12 αγορές, η πλειονότητα των διευθυντικών στελεχών είναι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπου οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών μεταξύ των εργαζόμενων δημοσιογράφων.
Συγκριτικά, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον δημοσιογραφικό κλάδο, με το ποσοστό εκείνων στην κορυφή της διευθυντικής πυραμίδας ΜΜΕ, η έρευνα διαπίστωσε μικρή τάση βελτίωσης. Παρόλα αυτά, σε 11 αγορές, τα ποσοστά των γυναικών σε κορυφαίες εκδοτικές θέσεις είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά των γυναικών που εργάζονται ως δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εξακολουθεί να ισχύει ότι πολλές χώρες οι οποίες εμφανίζουν πρόοδο στο δείκτη έμφυλης ανισότητας των Ηνωμένων Εθνών (UN GII), εν τέλει έχουν σχετικά λίγες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις ΜΜΕ.
Χρήστος Ιερείδης / topontiki.gr