ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ο ΟΣΕ ομολογεί ότι σταμάτησε να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση μετά τον Ιούλιο του 2019


Επιβεβαιώνει διαψεύδοντας ο ΟΣΕ την αποκάλυψη ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα σταμάτησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2019. «Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε» αναφέρει ο ΟΣΕ, χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα.
Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει ανακριβειες τις δηλώσεις για πλήρη λειτουργικότητα της τηλεδιοίκησης του σταθμού της Λάρισας το 2019, ωστόσο παραδέχεται ότι έως και τη φωτιά του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς στον σταθμό Ζαχάρεως, το σύστημα λειτουργούσε μερικώς δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων, που είναι και το κρίσιμο σημείο.
Ο ΟΣΕ παράλληλα σιωπά για την αποκάλυψη του Γιάννη Ραγκούση ότι εκτός από την τηλεδιοίκηση, μέχρι το 2019 καθημερινά και όλο το 24ωρο υπήρχαν δύο σταθμάρχες. «Έναν συμβατικό σταθμάρχη και έναν δεύτερο, παράλληλα με τον πρώτο σταθμάρχη, τον σταθμάρχη της τηλεδιοίκησης. Αυτό σταμάτησε, όπως ενημερωθήκαμε, τον Ιούλιο του 2019» είχε δηλώσει ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την επίσκεψή του στη Λάρισα και τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και σταθμάρχες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΣΕ:
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ σχετικά με τη λειτουργικότητα της τηλεδιοίκησης του Σταθμού της Λάρισας και επειδή όσα αναφέρονται για την ύπαρξη πλήρους τηλεδιοίκησης το 2019 είναι απολύτως ανακριβή ο Οργανισμός αποσαφηνίζει τα εξής:

Τον Ιούλιο του 2015 μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, η τηλεδιοίκηση Λάρισας υποβαθμίστηκε σημαντικά και πρακτικά έπαψε να λειτουργεί ως πλήρης τηλεδιοίκηση. Η μόνη δυνατότητα που διατηρούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν η παρακολούθηση της διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων. Δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεχειρισμών για τη χάραξη διαδρομών μεταξύ των Σταθμών παρά μόνο διευθέτηση μεμονομένων αλλαγών τροχιάς.

Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2022, λειτουργούσε και λειτουργεί η σηματοδότηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα η οποία μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμού στο Σταθμό της Λάρισας έχει τη δυνατότητα χάραξης διαδρομής στο Σταθμό της Λάρισας με κατεύθυνση τους Νέους Πόρους (χωρίς ενδείξεις φωτοσημάτων) και με τη δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών σε μία απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων μετά και 3 χιλιόμετρα πριν από το Σταθμό της Λάρισας».