ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Πού θα κάτσει η μπίλια των αναρχοδεξιών;


του Χρήστου Ξανθάκη 

Ξεκινώ το σημερινό σημείωμα, δηλώνοντας την απεριόριστη εκτίμησή μου στο επάγγελμα του δημοσκόπου. Ιδίως σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, όπου το εθνικό μας γνώρισμα δεν είναι.. η φιλοτιμία αλλά η κουτοπονηριά.
Τούτων λεχθέντων, θα ήθελα να καταθέσω ένα μικρό ανέκδοτο από την πλούσια σταδιοδρομία του εκλιπόντος (;) πατριάρχη της αθηναϊκής νύχτας Μάκη Ψωμιάδη. Μια φορά κι έναν καιρό, κάτι γατόνια προσπάθησαν να του πουλήσουν πλαστούς πίνακες «διασήμων ζωγράφων». Τον μπάσανε λοιπόν σε ένα ντεπό όπου ήταν αραδιασμένα τα έργα κι άρχισαν να τα επιδεικνύουν. Κάποια στιγμή μάλιστα του δείξανε κι έναν πίνακα «εκ των καλυτέρων του Εγγονόπουλου», πάρτον Μάκη τώρα, σιγουράκι θα τα πολλαπλασιάσεις τα λεφτά σου. Κι ο γίγαντας ο Ψωμιάδης, τι απάντησε; Κατά λέξη:
«Έτσι και του κουνήσω μια μπανάνα εδώ μπροστά αυτουνού, θα πηδήξει να την πιάσει»!

Αλλά γράφω στον τίτλο για τους αναρχοδεξιούς. Τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των Ελλήνων και των Ελληνίδων, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιανόητη επιμονή τους στην ιδεολογία του ατομικισμού. Αυτό που είχε πει κι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ότι μας τρώει και μας σώζει σαν φυλή, αυτό που κατανόησα κι εγώ εικοσιτόσα χρόνια στην «Ελευθεροτυπία» σπουδάζοντας τον Κίτσο Τεγόπουλο:
Μπες στο σπίτι του και κατούρα του το χαλί, του αναρχοδεξιού.
Πάρτου το ποτήρι με τη μπύρα απ’ το χέρι και πιες το άσπρο πάτο.
Στόλισέ τον με όλα τα κοσμητικά επίθετα, άμα σου σπάσει τα παπάρια.
No problem. Τα γέλια θα βάλει, το πολύ πολύ να σε μουντζώσει για πλάκα.
Αλλά μην του πεις ποτέ τι να κάνει.
Μην απαιτήσεις απ’ αυτόν να το βουλώσει και να υπακούσει στις εντολές σου.
Γιατί η απάντησή του θα είναι μία και συντριπτική:
Θα σε διαολοστείλει!
Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, θα βρέξει τη σανίδα και λίγα λέω.
Άσε που μπορεί να σου σκάσει κάνα 62 % σε δημοψήφισμα και να ψάχνεις να βρεις τον πάτο σου…

Ίσως έτσι να εξηγούνται και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «δημοκρατία», αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας:
Στην μεγάλη τους πλειοψηφία (κάπου γύρω στο 70 %, ας πούμε), απάντησαν ότι:
Σκατά τα έκανε η κυβέρνηση!
Σκατά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκατά τα έκανε και η Εκκλησία.
Το οποίο, άμα το σκεφτείς λογικά διόλου δεν στέκει. Έτσι και μπεις όμως στο μυαλό του Έλληνα αναρχοδεξιού και της Ελληνίδας αναρχοδεξιάς (η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, θα επιμείνω), όλα μπερδεύονται γλυκά (αθάνατη Μελίνα Τανάγρη!) και όλα μπαίνουν στη θέση τους:

Η κυβέρνηση τα έκανε σκατά γιατί παρόλα τα μέτρα πέθανε τόσος κόσμος και φαλήρισε άλλος τόσος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε σκατά γιατί πέθανε τόσος κόσμος και φαλήρισε άλλος τόσος. Και τι σημασία έχει που δεν ήταν κυβέρνηση;
Η Εκκλησία τα έκανε σκατά γιατί πέθανε τόσος κόσμος και φαλήρισε άλλος τόσος. Πού είναι τα θαύματα όταν τα χρειάζεσαι;

Όπως καταλαβαίνετε, η χύτρα κοντεύει να σκάσει και η βαλβίδα ασφαλείας χάλασε. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα, που ξεκινάει από την πανδημία και καταλήγει στην αφραγκία, και για την ώρα δεν έχει εκφρασθεί πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία παραγγέλνει δημοσκοπήσεις για να το αντιμετωπίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάει να λύσει τις εσωκομματικές του διαφορές, το ΚΙΝΑΛ κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, το ΚΚΕ μας τελείωσε για φέτος μετά από την κηδεία Θεοδωράκη, ο Βαρουφάκης στον καθρέφτη του κοιτιέται κι από μόνος του αγαπιέται και ο Βελόπουλος χαμογελάει κάτω απ’ το μουστάκι που δεν έχει. Γιατί υποψιάζεται ότι όλο και κάτι θα κονομήσει από το βρασμό ψυχής. Όχι πολλά πάντως, μιας και δεν διαθέτει το απαραίτητο gravitas για να ηγηθεί ενός παλλαϊκού κινήματος. Ούτε καν τη ζούρλια κάποιων άλλων προσώπων, που όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες ακούγεται ότι θα βγουν μπροστά ως γνήσιοι και αυθεντικοί εκφραστές της ελληνικής αναρχοδεξιάς…