ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Επιστολή της ΠΟΕΣΥ για διάσωση των Αφγανών δημοσιογράφων


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ κύριο Νίκο Δένδια, να συνδράμει και η Ελληνική Κυβέρνηση.. στην προστασία των Αφγανών δημοσιογράφων από το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Η ΠΟΕΣΥ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ -EFJ) για την προστασία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στο Αφγανιστάν – και κυρίως των γυναικών, ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια κυβερνήσεων και κρατών απ’ όλο τον κόσμο για την διάσωσή τους.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Προς
Τον Πρωθυπουργό
κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη
και τον Υπουργό Εξωτερικών
κύριο Νίκο Δένδια
Αθήνα, 20 Αυγούστου 2021


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών,
Καλούμε την κυβέρνηση να βοηθήσει τους συναδέλφους μας στο Αφγανιστάν.
Αφγανοί δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα γυναίκες δημοσιογράφοι και άλλοι Αφγανοί εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα. Θεωρούμε ότι πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους συναδέλφους μας από το Αφγανιστάν, ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης, όπως ήδη έχουν κάνει άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Πολλές χώρες έχουν ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία έκδοσης βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους και βοηθούν στη διάσωση δεκάδων δημοσιογράφων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής που συντονίζεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να βοηθήσει 75 Αφγανούς εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Η βρετανική κυβέρνηση συζητά τα στοιχεία με την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ). Το Πακιστάν έχει διασώσει έως και 311 εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ενώ ο Καναδάς έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα βοήθειας.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εκδώσει έκτακτη βίζα για να σώσει τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης στο Αφγανιστάν.
Ο κατάλογος των Αφγανών δημοσιογράφων που έχουν ανάγκη τηρείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), στην οποία είμαστε μέλη, σε συνεργασία με επαγγελματικές Ενώσεις και συνδικαλιστικές Ενώσεις δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων αναμένοντας την άμεση ανταπόκριση του αιτήματός μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
Με εκτίμηση
Η πρόεδρος                          Η Γενική Γραμματέας
Έλενα Ριζεάκου                  Μιμή Τουφεξή