ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδονησία τα ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη


Τρία ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη θα προβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε ισάριθμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ως επίσημες συμμετοχές, σε..ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδονησία.

Το πολυβραβευμένο «Let me breathe» θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, στο φεστιβάλ ICAN LAX, που θα διεξαχθεί από 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου. Η ταινία που διερευνά το ρατσιστικό παρελθόν και παρόν στις ΗΠΑ, με βασική αφηγήτρια τη βραβευμένη Αφροαμερικάνα δημοσιογράφο Τζόις Ντέιβις, είναι μία από τις 100 ταινίες του φεστιβάλ που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 3.870 ταινίες που υποβλήθηκαν συνολικά από σκηνοθέτες και παραγωγούς από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν ο βραβευμένος με Grammy Θανάσης Αλατάς και ο Αλέξης Καλοφωλιάς ενώ ακούγεται ένα τραγούδι σε ποίηση Βασίλη Μανέλα και μουσική Αλέξη Καλοφωλιά, που γράφτηκε ειδικά για την ταινία με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο efsyn.gr, η «Σιωπηλή Φυλακή» («A prison of silence», ο πρωτότυπος τίτλος της ) θα προβληθεί στη Βραζιλία, στο 1ο Grito Queer Festival που διοργανώνεται στη χώρα από 25 έως και 31 Οκτωβρίου. Η «Σιωπηλή φυλακή» εστιάζει στις δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία και διερευνά μέσα από αποκαλυπτικές συνεντεύξεις τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται συγκλονιστικές συνεντεύξεις Τούρκων φυλακισμένων που έχουν υποστεί βασανιστήρια αλά και οι τελευταίες συνεντεύξεις των Ελίν Μπόλεκ και Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, μελών της μουσικής κολεκτίβας Γκρουπ Γιόρουμ, πριν φύγουν από τη ζωή μετά από πολύμηνη απεργία πείνας. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Αλέξης Καλοφωλιάς.

Τέλος, η μικρού μήκους ταινία «Exodus» θα προβληθεί στην 4η διοργάνωση του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Bahari της Ινδονησίας. Πρόκειται για ένα φιλμ-γράμμα αποχαιρετισμού των Αρμενίων στα πατρογονικά τους εδάφη, μετά την υπογραφή της εύθραυστης συνθήκης ειρήνης το φθινόπωρο του 2020 που αφορά σε μία μακροχρόνια διαμάχη με επίκεντρο τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 26 Σεπτεμβρίου, ενώ τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Χρήστος Τσιαμούλης.