ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ρεζά Γκολαμί: Να μην ξεχάσω από που ξεκίνησα και να στηρίξω ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στήριξη


Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας με αφορμή το βιβλίο «Χαμένες Ταυτότητες»

Αυτό που συμβαίνει στο μακρινό Αφγανιστάν για εμάς είναι “εξελίξεις”. Για τους Αφγανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι μαχαιριά στην καρδιά τους. Ο Ρεζά Γκολάμι δεν μιλάει στη συνέντευξη.. που θα διαβάσεις παρακάτω ως συνδικαλιστής. Μην σε προϊδεάζει το “πρόεδρος”. Ο Ρεζά Γκολάμι έγραψε σε βιβλίο την εμπειρία του ως πρόσφυγας. Πώς αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του μικρό παιδί.
Το βιβλίο “Χαμένες Ταυτότητες” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος είναι ένα μικρό σε μέγεθος αλλά τεράστιο βιβλίο. Μια εξομολόγηση, μια καταγραφή του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, τι σημαίνει να προσπαθείς να επιβιώσεις καθημερινά, τι σημαίνει να σωθείς και να ζεις με δύο ταυτότητες σε τόπους που δεν είναι πάντα αποδεκτός ο “ξένος”.
«Ο πρόσφυγας κλείνει τη βαλίτσα του ξεκινά. Δεν αμφισβητεί, δεν αμφιβάλλει, οφείλει να ξεκινά. Δεν το κάνει από καθήκον, αλλά από ανάγκη. Η συνεχής μετακίνηση είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να κολυμπήσει στη θάλασσα χωρίς να βραχεί.
Κάθε πρόσφυγας δημιουργεί με τη σειρά του το οικοδόμημα της δικής του ζωής. Εμείς οι πρόσφυγες έχουμε δείξει ότι μπορούμε να χτίσουμε τα πάντα, ξεκινώντας από το μηδέν… και ανεβαίνουμε. Είναι κι αυτό μια τέχνη!
Το βάθος της ταλαιπωρίας που βίωσα δεν υπάρχει λέξη για να του δώσει μορφή. Για να γίνει κανείς φάλαινα πρέπει να πιει θαλασσινό νερό, να γευτεί τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία. Συνήθως στη ζωή έχουμε επιλογές, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου ζωή, δίχως επιλογή, δίχως όνειρα
».
Το βιβλίο του Ρεζά Γκολάμι ξεκινάει με τις τρεις παραγράφους που μόλις διάβασες. Προσωπικά όσο έκανα εικόνα τα λόγια του τρομάξα κι αισθάνθηκα ανήμπορος να νιώσω το βάρος που κουβαλάει ένας πρόσφυγας στο σώμα αλλά και στην ψυχή του.
Το βιβλίο “Χαμένες Ταυτότητες” πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο που θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στην ψυχή ενός πρόσφυγα. Και μπορώ να πω ότι παρά το προσωπικό της ιστορίας διαθέτει λογοτεχνικές αρετές στην αφήγηση.
Η συζήτηση με τον συγγραφέα, Ρεζά Γκολάμι, είναι διαφωτιστική τόσο για την προσωπική του εμπειρία ως πρόσφυγα, αλλά και για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.