ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Κωστής Παπαϊωάννου: «Η φυγή Παππά είναι όνειδος για την ελληνική δημοκρατία»


Η «ΑΓΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» του Κωστή Παπαϊωάννου δεν προσθέτει απλώς άλλο ένα λιθαράκι στην πλούσια περί του ακροδεξιού φαινομένου και των παραφυάδων του βιβλιογραφία. Θέτει επίσης μια.. σειρά επιτακτικά ερωτήματα προς την Πολιτεία, την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία, ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με το παρόν και το μέλλον όσο και με ένα «ενοχλητικό» παρελθόν που παραμένει εν πολλοίς ταμπού: από τους εγχώριους συνεργούς του εκτοπισμού και της εξόντωσης του εβραϊκού στοιχείου στη διάρκεια της Κατοχής, τη μεταπολεμική «άφεση αμαρτιών» σε δωσίλογους και συνεργάτες των κατακτητών, τη συμμετοχή Ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα (1995) έως τις αγαστές σχέσεις που, όπως φαίνεται να επιβεβαιώνει η «εξαφάνιση» του καταδικασμένου αρχιχρυσαυγίτη Χρήστου Παππά, πάντοτε διατηρούσε και διατηρεί η ακροδεξιά με το κράτος, την αστυνομία, το δικαστικό σώμα και την Εκκλησία στην Ελλάδα – την Εκκλησία που «δεν διδάχτηκε τίποτε» από τη στάση της στο Ολοκαύτωμα, στη μετεμφυλιακή περίοδο και στη δικτατορία και που παραμένει σήμερα σταθερή συνομιλήτρια της Πολιτείας για θέματα εκπαίδευσης: «Τόσες συναντήσεις υπουργού Παιδείας με ιερωμένους είχαμε να δούμε από τα έτη του Βυζαντίου».
Στα πλαίσια αυτά εντάσσει τη συστηματική απαξίωση της Μεταπολίτευσης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από μερίδα των ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού και η οποία δεν είναι άσχετη «με τη συνειδητή, αποφασισμένη υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας από μεγάλο μέρος της συντηρητικής παράταξης και των “κεντροαριστερών” δορυφόρων της». Συμφωνεί ότι λάθη έκανε και η Αριστερά, επισημαίνει ωστόσο ότι «κάποιοι θυμούνται τον Καμμένο στην καμπούρα του Τσίπρα αλλά ξεχνούν ότι σήμερα έχουν τραμπικό Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών τον κουμπάρο του Λεπέν».
Αναφέρεται, επιπλέον, στη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, που φοβάται ότι «θα πληρωθεί ακριβά», καθώς «η δυσφορία στους εφήβους για την αστυνομία είναι οριζόντια και είναι έντονη».
  • Διαβάστε στη LiFO (ΕΔΩ) την διεξοδική συζήτηση του Κωστή Παπαϊωάννου με τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για το ακροδεξιό φαινόμενο με έναν από τους πιο συνεπείς μελετητές του, εκκινώντας από το συνοπτικό, πολυεπίπεδο και ταυτόχρονα αναλυτικό και εύληπτο, σαν σχολικό εγχειρίδιο, βιβλίο του «Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά» (εκδ. Πόλις).